Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

«Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» από το Μουσείο Μπενάκη

10 Φεβρουαρίου, 2015 @ 10:00 - 22:00

|Επαναλαμβανόμενη Εκδήλωση (Προβολή όλων)
1

Έκθεση με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel “Αϊβαλί” του Soloúp από τις εκδόσεις Κέδρος. Παρουσιάζονται εικόνες, πρωτότυπα σχέδια και προσχέδια από το Αϊβαλί, επιμέρους θεματικές ενότητες για τον τρόπο κατασκευής και αφήγησης της ιστορίας με την μορφή comics, όπως και τη χρήση πηγών (cartpostal, παλιές φωτογραφίες, στολές, πλοία κλπ) κατά την σχεδίαση. Η έκθεση συμπληρώνεται από σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό που προέκυψε κατά την έρευνα. Ένα ταξίδι στον χρόνο. Η Μικρασιατική καταστροφή και η Συνθήκη της Λοζάνης με την ματιά της τρίτης και τέταρτης γενιάς προσφύγων.

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου στις 20:00
Παρουσίαση του grapic novel «Αϊβαλί» του Soloúp
Η έκθεση “Soloúp. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο” εγκαινιάζεται με την επίσημη παρουσίαση του graphic novel του Soloúp “Αϊβαλί”, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Για την έκδοση θα μιλήσει ο Μιχάλης Παγίδας, σύμβουλος επιχειρήσεων αλλά και απόγονος Αϊβαλιωτών, δισέγγονος του «κοντραμπατζή Στριγγάρου» όπως αναφέρεται και στο βιβλίο από τον Φ. Κόντογλου. Ο Bruce Clark θα παρέμβει για το βιβλίο μέσω video. Την παρουσίαση θα χαιρετρίσει ο εκδότης του «Κέδρου» Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 12:00
«Αποκριές στο Αϊβαλί»
Η Λυδία Κονιόρδου αφηγείται Φώτη Κόντογλου. Το Αϊβαλί υπήρξε ένας τόπος ιδιαίτερος. Οι μνήμες που έχουν διασωθεί, μιλούν με γλαφυρότητα για τις γιορτές της πόλης και ιδιαίτερα για το καρναβάλι της Αποκριάς. Ένα ομαδικό ξεφάντωμα παιδιών και μεγάλων στους δρόμους της πόλης. Μουσικές εξαίσιες, μασκαρέματα. αυτοσχέδιοι θίασοι. Στις αποκριές το Αϊβαλιού, ξυπνούσαν τα όνειρα: ζωντάνευε ο Μεγ’ Αλέξανδρος, οι δώδεκα θεοί, οι φουστανελάδες ήρωες του 1821, αλλά και ο Ροβινσών Κρούσος, «ο πόλεμος των Μπόερς» και ο «Ολλανδικός στόλος»!

Η Αποκριά στο Αϊβαλί ξαναζωντανεύει για λίγο στο Mουσείο Μπενάκη. Στo πλαίσιο της έκθεσης του “Soloúp. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο”, η Λυδία Κονιόρδου αφηγείται το απόσπασμα «Οι Αποκριές και οι Δώδεκα Θεοί» του Φώτη Κόντογλου από το βιβλίο του “Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου”. Την αφήγηση συνοδεύει στο νέϋ ο Χάρης Λαμπράκης, ενώ θα προβάλλονται σκίτσα από τις αποκριές του Κυρ Φώτη, όπως έχουν καταγραφεί στο graphic novel «Αϊβαλί» (εκδόσεις Κέδρος).

Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 17:00
Αϊβαλί: Ένα ταξίδι από τις Καλές Τέχνες στον Οπτικό Πολιτισμό
Εισηγητές: Γιάννης Σκαρπέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οπτικού Πολιτισμού Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Κουκουλάς, Ιστορικός Τέχνης, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Ανοιχτό μάθημα για φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Παντείου Πανεπιστημίου, τ οποίο πραγματοποιείται με αφορμή το graphic novel «Αϊβαλί» του Soloúp από τιε εκδόσεις Κέδρος).

Πολιτισμός – Μνήμη – Κόμικς – Όνειρο αλλά και Ντοκουμέντο – Βιογραφία – Αυτοβιογραφία – Τεκμηρίωση, οι Γιάννης Σκαρπέλος και Γιάννης Κουκουλάς μας ξεναγούν σε ένα ταξίδι όπου τα πραγματικά γεγονότα και η Ιστορία μετατρέπονται στις σελίδες ενός graphic novel σε μια έντεχνη αφήγηση. Το μάθημα και τις εισηγήσεις μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα εκτός από φοιτητές των δύο τμημάτων, και όσοι από το ευρύτερο κοινό ενδιαφέρονται: αναγνώστες, καλλιτέχνες, λάτρεις των κόμικς κλπ.

Διάρκεια
12/02/2015 – 19/04/2015 (Εγκαίνια: 10/02/2015, 20:00)

Χώρος
Αθήνα
ψ
Κτήριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου )

Εισιτήρια
4€, 2€

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
10 Φεβρουαρίου, 2015
Ώρα:
10:00 - 22:00
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Αθήνα, Αττική Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.