Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

8ο Σεμινάριο χορού από το ΚΕΠΕΜ – Κουρκουλοί (Β.Εύβοια) και Άγιος Δημήτριος (Καρυστία)

5 Ιουνίου, 2016 @ 11:00 - 15:00

«Άκρες στο Γριπονήσι» | Χοροί και τραγούδια από τα χωριά Κουρκουλοί (Β. Εύβοια) και Άγιος Δημήτριος (Καρυστία).

Το νησί της Εύβοιας (Ευριπονήσι – Γριπονήσι) ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έχει μήκος 175 χλμ. και πλάτος 6 – 50 χλμ. και η έκτασή του μαζί με τις νησίδες είναι 3.660 τετρ. χλμ.
Η γεωγραφική ανομοιογένεια του νησιού, η σύνθεση του πληθυσμού, οι μετακινήσεις πληθυσμών σε διάφορες ιστορικές περιόδους, οι ιδιαιτερότητες των ασχολιών των κατοίκων και άλλοι παράγοντες, δεν της επέτρεψαν έναν ενιαίο λαϊκό πολιτιστικό χαρακτήρα, αλλά δημιούργησαν ιδιαίτερο χαρακτήρα του Ευβοιώτη, ανά περιοχή.

Η επικοινωνία του κάθε τμήματός της με την απέναντι Στερεά Ελλάδα και τη νησιωτική Ελλάδα, επηρέασε τον λαϊκό της πολιτισμό. Έτσι η βόρεια Εύβοια επικοινωνεί στις ιστορικές περιόδους περισσότερο με τη Μαγνησία και την απέναντι Στερεά Ελλάδα, η κεντρική Εύβοια με τη Βοιωτία και η νότια με την Αττική και τις Κυκλάδες.

Είναι αυτονόητο ότι τα τραγούδια, οι μουσικές, οι χοροί αλλά και τα έθιμα που θα παρουσιαστούν, «λειτουργούν» και σε όμορα χωριά (περιοχές) και αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Νότιας Εύβοιας αντίστοιχα. Φυσικοί δημιουργοί, φορείς, εκφραστές και «λειτουργοί» είναι οι ντόπιοι κάτοικοι των χωριών αυτών όπως καταγράφηκαν ύστερα από μακροχρόνια επιτόπια έρευνα.

| Τα τραγούδια που θα ακούσουμε και θα χορέψουμε |

– Από το χωριό Κουρκουλοί (Β. Εύβοια):
«Λιβαδιτοπούλα»,
«Χειμαδιώτικος»,
«Ρινάκι μου»,
«Κοντοζυγώνω σε χωριό…»,
«Απόψε τα μεσάνυχτα…»,
«Παίρνω τα ζαγαράκια μου…»,
«Μπάτε κορίτσα στου χουρό…»
και τα αγερμικά τραγούδια – έθιμα:
«Του τραγούδʼ τσʼ γκαμήλας»,
«Του τραγούδʼ τσʼ πιπεριάς».

– Από το χωριό Άγιος Δημήτριος Καρυστίας (Ν. Εύβοια):
«Γυρίζει η μυλόπετρα…»,
«Μπίρο Γιάννιο»,
«Κυριαρίνο μeρμë μούα…»,
«Στους μύλους στον Αργασταρά…»,
«Μην είδατε ένα πουλί…»,
«Καβοντορίτικος» (φύλλο),
«Καραλίδικος» (λύρα),
«Καβοντορίτικος» (τσαμπούνα),
«Καβοντορίτικος» (στιχάκια),
«Εγώ θα πάρω δυο…».

| Στους συμμετέχοντες χορηγούνται: |

– Βεβαίωση παρακολούθησης
– Ενημερωτικό φυλλάδιο – Σημειώσεις (ιστορικές και λαογραφικές πληροφορίες, ενδεικτική βιβλιογραφία & δισκογραφία, βιογραφικά στοιχεία του εισηγητή, κ.ά.)
– Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα του σεμιναρίου

| ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ |

Ο Δημήτριος Λιανοστάθης γεννήθηκε το 1970 στους Κουρκουλούς της Β. Εύβοιας. Μεγάλωσε στο χωριό του, τελείωσε τη Λυκειακή του εκπαίδευση στη Χαλκίδα και το 1992 αποφοιτά από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πιστοποίηση Β΄ επιπέδου στις νέες τεχνολογίες – Συγγραφή εκπαιδευτικών σεναρίων με τη χρήση Τ.Π.Ε. και επιτυχή ετήσια μεταπτυχιακά σεμινάρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πάντειου Πανεπιστημίου με θέματα: «Ειδικοί στην αγωγή της δημιουργικής σκέψης και πρωτοτυπίας» (1994-95) και «Πολιτιστική Διαχείριση και ο θεσμός της χορηγίας» (1999), αντίστοιχα. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων (Πολιτιστική Διαχείριση MSc). Υπηρετεί ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Αφρατίου Ευβοίας.

Το 1991 πλαισιώνει το χορευτικό συγκρότημα του Σωματείου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και το 1997 αναλαμβάνει δάσκαλος σε μαθητές του παραπάνω φορέα, τον οποίο υπηρετεί για δεκαεννιά συναπτά έτη.
Στον Σύλλογο «τʼ αλωνάκι», «λειτουργεί» ως δάσκαλος Ελληνικών Χορών από την ίδρυσή του ως σήμερα, ως Πρόεδρος του από το 2006 ως το 2015 και συγχρόνως από το 2011 ως σήμερα έχει αναλάβει τη θέση του Διευθυντή. Παράλληλα, είναι αντιπρόεδρος στην ΑΜΚΕ «Χορευτές του Κόσμου – earthdancers» Διοργάνωση Διεθνών Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Μουσικής.

Το 2006-2007 συμμετείχε ως ερευνητής στο ερευνητικό-εθνογραφικό-λαογραφικό πρόγραμμα μελέτης στοιχείων λαϊκού πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Θεάτρου «Δόρα Στράτου». Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και άλλους πολιτιστικούς φορείς, πραγματοποίησε εισηγήσεις εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέμα «Ο Ελληνικός Χορός στο Δημοτικό σχολείο». Είχε την έρευνα, σκηνοθεσία και επιμέλεια της παράστασης «Μάνα με τους εννιά σου γιους» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 2015. Εισηγείται στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού της Εύβοιας σε σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εργογραφία

– Εκδότης της πολιτιστικής λαογραφικής εφημερίδας «τʼ αλωνάκι, Πολιτιστικά Λαογραφικά Σταχυολογήματα» (2006 – σήμερα)
– Εκπαιδευτικά σενάρια με χρήση Τ.Π.Ε και θέματα. «Για σένα νε μωρʼ Αγγελή» Λόγος – Μουσική – Χορός. «Ο Λήλας διηγείται». Αφράτι, Τοπική Ιστορία.
– «Καταγραφή τραγουδιών, χορών και σχετικών εθίμων» από το χωριό Κουρκουλοί. Εθνογραφική – Λαογραφική μελέτη για το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και «Δόρα Στράτου».
– «Σκοποί στο Γριπονήσι». Σκληρόδετος τόμος με γεωγραφικά, ιστορικά, λαογραφικά και άλλα στοιχεία από τα χωριά Άγιος Δημήτριος (Νότια Εύβοια) και Κουρκουλοί (Βόρεια Εύβοια), ο οποίος συνοδεύεται από διπλό cd (έρευνα καταγραφή – 40 τραγούδια), στα ελληνικά και αγγλικά.

| ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ |

—– Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016 —–

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

Χώρος: ΚΕΠΕΜ, Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη, Αθήνα

Εισήγηση-Διδασκαλία: Δημήτρης Λιανοστάθης
Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου

| ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ |

Κόστος συμμετοχής:
20 ευρώ
15 ευρώ για μαθητές του Κέντρου και φοιτητές

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή, 3 Ιουνίου
– 210 8811930 (Υπεύθυνη σεμιναρίων χορού, 9πμ – 5μμ, καθημερινές)
– 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
5 Ιουνίου, 2016
Ώρα:
11:00 - 15:00
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση

Χώρος Διεξαγωγής

Σίμων Καράς ΚΕΠΕΜ
Έρσης 9 και Πουλχερίας
Αθήνα, Αττική 11473 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.