Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Νέα Ιωνία

  • Λίγα Λόγια

Η Νέα Ιωνία είναι δήμος στην περιφέρεια του Βορείου Τομέως στην Αττική. Καταλαμβάνει έκταση 4,4 τ.χμ., έχει πληθυσμό 67.134 κατοίκους και υψόμετρο κέντρου 130 μ. Η περιοχή αποτελούσε κτήση της Αγίας Φιλοθέης της καλογραίας και εκτάσεις είχαν αγοραστεί από Αιγυπτιώτες Έλληνες για τη δημιουργία του οικισμού της “Νέας Αλεξάνδρειας”, σχέδιο που ανετράπη με τη μικρασιατική καταστροφή και την απαλλοτρίωση της γης για τη στέγαση προσφύγων από πόλεις της Ιωνίας σε θέση μεταξύ Αθηνών, Αχαρνών και Κηφισιάς.

Ο σύγχρονος οικισμός εντοπίζεται ανατολικά των προσφυγικών οικισμών της Νέας Φιλαδελφείας και Νέας Χαλκηδόνας γύρω από το άγαλμα της μητέρας στην κεντρική πλατεία και είναι προσβάσιμος από τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στους σταθμούς Νέα Ιωνία, Πευκάκια και Περισσός και οδικώς από την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας και τη Λεωφόρο Ηρακλείου.

Η Νέα Ιωνία φημίζεται για την παραγωγική της παράδοση με σημαντικές ελληνικές βιοτεχνίες και παραγωγικούς χώρους να διασώζονται μέχρι και σήμερα, μαζί με ένα δραστήριο εμπορικό κέντρο στο οποίο αναπτύσσεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ορισμένες από τους πλούσιες πολιτιστικές της υποδομές συνιστούν το Δημοτικό Θέατρο «Γιάννης Δομνάκης», ο Δημοτικός Κινηματογράφος «ΑΣΤΕΡΑΣ» και ο Ιωνικός Σύνδεσμος, ενώ φυσικό κάλλος στην περιοχή προσδίδει και το γειτονικό Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Με την εφαρμογή της διοικητικής διαίρεσης Καλλικράτης το 2011 ουδεμία μεταβολή επήλθε στο δήμο και δήμαρχος επανεξελέγη για το 2014-19 ο Ηρακλής Γκότσης.

Χάρτης

[mappress mapid="109" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.