Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Βλαχογιάννι

  • Λίγα Λόγια

Το Βλαχογιάννι είναι η έδρα του Δήμου Ποταμιάς. Απέχει από την Ελασσόνα 25 χλμ. και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 150 μ.

Στα ανατολικά του χωριού έχουν εντοπιστεί ερείπια που πιθανόν ανήκουν στην αρχαία Περραιβική πόλη Μάλλοια. Ο οικισμός αναφέρεται πρώτη φορά στη διαθήκη του Χασάν Μπέη το 1531. Στα τέλη του 16ου αι. η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η καλλιέργεια κανναβιού. Στις αρχές του 19ου αι. γίνεται τσιφλίκι του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως καλλιέργεια καπνού, και την κτηνοτροφία. Έχουν γίνει ενέργειες από τον Δήμαρχο ώστε να παράγονται στην περιοχή χειροποίητα πούρα υψηλής ποιότητας, με τις προδιαγραφές των κουβανέζικων.

Ο επισκέπτης μπορεί αρχικά να πάει στους ναούς και στα ξωκλήσια του χωριού, που τιμούν την Αγία Αικατερίνη, την Αγία Τριάδα, τον Άγιο Ραφαήλ, τον Προφήτη Ηλία (αρχές 19ου αι.) και τον Άγιο Αθανάσιο (1813). Οι φυσιολάτρες θα πεζοπορήσουν μέσα στο παραποτάμιο δάσος με τις λεύκες στον Τιταρήσιο, θα πάνε στο Φράγμα και στη Λίμνη της Αγρελιάς, στο Σμολιώτικο ποταμό και θα ανεβούν στις κορυφές Χάρτζια και Καπρισιώτα για να καρπωθούν αισθητικά την όμορφη θέα. Επίσης, ένας νερόμυλος σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται κοντά στο χωριό.

Πολύς κόσμος έρχεται για το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος, με τις παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. Ο Μορφωτικός Σύλλογος φροντίζει για την αναβίωση εθίμων όπως τα «Κλείδωνα» και τα «Λουκατζάρια».

Χάρτης

[mappress mapid="188" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.