Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σαρία

  • Λίγα Λόγια

Η Σαριά, ή Σαρία, ή Σάρος, ή και Νισυρία είναι μια νησίδα του Αιγαίου που βρίσκεται ακριβώς στη Βόρεια άκρα της Καρπάθου απέναντι από τα ακρωτήρια Βουργούντα και Εσπώα. Έχει έκταση 20,4 τ.χλμ. και υψόμετρο 630 μ. (2.067 πόδια). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στον υφιστάμενο ομώνυμο οικισμό, στο βόρειο τμήμα της νησίδας, κατοικούν 45 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τη μεσογειακή φώκια, όπως οι ίδιοι δήλωσαν. Η νησίδα ανήκει στην Κοινότητα Ολύμπου της Καρπάθου, του Νομού Δωδεκανήσου και χωρίζεται από την Κάρπαθο με έναν περιορισμένο και ρηχό στενό πορθμό πλάτους 100 μέτρων, πλην όμως απαγορευτικό για διέλευση μεγάλων σκαφών.

Το νησί αποτελούσε τμήμα της Καρπάθου που χωρίστηκε από αυτήν μέσω της διάβρωσης. Στη Σαρία βρισκόταν κατά την αρχαιότητα μία από τις 4 αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, η Νίσυρος. Το νησί είναι διάσπαρτο από αρχαία μνημεία, ερείπια και υπολείμματα αρχαίων οικισμών, ενώ αποτέλεσε και ορμητήριο Σαρακηνών πειρατών. Το αρχαίο όνομά της ήταν Σάρος.

Είναι σημαντικός βιότοπος και τόπος αναπαραγωγής για πουλιά και θαλάσσιους οργανισμούς. Κατά τους θερινούς μήνες ο παραπάνω οικισμός κατακλύζεται από πολλούς παραθεριστές.

Χάρτης

[mappress mapid="382" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.