Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αμφιάλη

  • Λίγα Λόγια

Η Αμφιάλη είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες συνοικίες του Κερατσινίου, η οποία ανήκει στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και τοποθετείται στα ΒΔ του Δήμου. Συνορεύει με την Νεάπολη Νικαίας στα ανατολικά, με το Νέο Ικόνιο Περάματος στα δυτικά και με τα Ταμπούρια στα νότια, ενώ βόρεια της απλώνεται το όρος Τρίκορφο, που αποτελεί τμήμα του όρους Αιγάλεω.

Με το όνομα Αμφιάλη συναντάται και δήμος της αρχαίας Αττικής, ο οποίος τοποθετείται στη θέση του σημερινού Περάματος. Η περιοχή αυτή ονομαζόταν Αμφιάλη Άκρα (ἀμφί + ἅλς, δηλαδή περιοχή που και από τις δύο πλευρές έχει θάλασσα) λόγω της θέσης της στον πορθμό της Σαλαμίνας, ως άκρο της Αττικής. Μάλιστα ολόκληρο το σημερινό μέτωπο Περάματος-Σκαραμαγκά έφερε το όνομα «Ακτή Αμφιάλης».

Στα νεώτερα χρόνια η Αμφιάλη στην παρούσα γεωγραφική της θέση ξεκίνησε να κατοικείται από πρόσφυγες μετά το 1922, οι οποίοι σποραδικά εποίκιζαν τα βόρεια τμήματα της Αμφιάλης. Ενώ η αυθαιρεσία ως προς τη δόμηση κυριαρχούσε, την περίοδο 1936-1939 έγιναν προσπάθειες από το κράτος για διανομή γης σε Μικρασιάτες, Ποντίους και Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες, ενώ η ακλήρωτη γη καταπατήθηκε και ιδιοποιήθηκε. Κατά το 1932 υπήρξε η πρώτη οργανωμένη οικιστική επιχείρηση στην περιοχή, με τη δημιουργία του συνοικισμού «Μυριοφύτου», εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η συνοικία Νερό. Πρόσφυγες από την Σοβιετική Ένωση εγκαταστάθηκαν στη συνοικία της Νέας Οδησσού (του Παπά οι Ελιές). Η περιοχή του Κοκκινόβραχου (Γαλήνη) κατοικήθηκε αρχικά από κατοίκους της Δραπετσώνας, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί υπό τον φόβο των γερμανικών βομβαρδισμών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ευρύτερη περιοχή της Αμφιάλης δέχτηκε και μεγάλο κύμα κατοίκων που προέρχονταν από τα νησιά του Αιγαίου (Σαντορίνη, Ίος κ.ά.) λόγω της εγγύτητας της περιοχής στο λιμάνι του Πειραιά.

Χάρτης

[mappress mapid="368" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.