Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Λέκα

  • Λίγα Λόγια

Πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καρλοβάσου βρίσκεται το χωριό Λέκα. Το όνομα το οφείλει σε κάποιο Αλβανό που λεγόταν Λέκας, που για ν’ αποφύγει την μανία των Τούρκων στη Πελοπόννησο, ήρθε και κατοίκησε εκεί μ’ άλλους Πελοποννήσιους, ίσως κατά το 1715 και δημιουργήθηκε το χωριό. Έχει εξαιρετική θέα προς τα βορειοανατολικά, φαίνεται η πεδιάδα και η κωμόπολη του Καρλοβάσου, το βορειοδυτικό τμήμα του βουνού της Αμπέλου και το πέλαγος, μέχρι τα Μικρασιατικά παράλια. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και κυρίως με το αμπέλι και την ελιά.

Οικισμός της Λέκκας είναι ο Άγιος Παντελεήμων με 18 κατοίκους. Αυτός βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά της Λέκκας. Πήρε το όνομα απ’ την ομώνυμη εκκλησία, λέγεται και Σουρλαίοι, ή Τσουρλαίοι, απ’ τον πρώτο κάτοικο Σταμούλο Σουρλή. Είναι απ’ τους παλαιότερους οικισμούς και αναφέρεται κατά την απογραφή του 1828. Είναι χτισμένος κοντά στη κοίτη του χειμάρρου της Καστανιάς, με άφθονα νερά περιτριγυρισμένος από απότομα βουνά και οργιώδη βλάστηση. Μπορείτε να επισκεφτείτε την Λέκκα και μετά να συνεχίσετε με τα πόδια στον Άγιος Παντελεήμονα.

Χάρτης

[mappress mapid="371" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.