Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Κατσικάς

  • Λίγα Λόγια

Ο Κατσικάς είναι το μεγαλύτερο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Παμβώτιδος που επάγεται στον νομό Ιωαννίνων και ο οποίος ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια της Ήπειρου και οι κάτοικοι του ξεπερνούν σήμερα 2.566, αναγνωρίσθηκε σε κοινότητα μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων έξι χρόνια αργότερα στις 7 Αυγούστου 1919. Ο πληθυσμός του χωριού όπως αναφέρουν διάφοροι ιστοριοδίφες μεταβαλλόταν συνεχώς και πάντοτε αυξανόταν. Το πότε πρωτοϊδρύθηκε το χωριό δεν είναι βέβαια γνωστό, όσο για την ονομασία ο Κατσικάς οι απόψεις διίστανται και γύρω από την ονοματολογία έχουν γραφτεί ακόμη και παραδόσεις. Η παράδοση αναφέρει ότι το όνομα το πήρε από κάποιον ο οποίος φύλαγε κατσίκια δηλαδή «Κατσικάς».

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την γεωργία, την πτηνοτροφία και άλλα αστικά επαγγέλματα. Ο Κατσικάς από πολύ παλιά είχε ανεβασμένο το μορφωτικό επίπεδο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τον δάσκαλο τον πλήρωναν οι ίδιοι οι κάτοικοι και η Μητρόπολη. Από τον Κατσικά αναδείχθηκε ο λαμπρός επιστήμονας Δημήτριος Μαρούλης που γεννήθηκε το 1840. Απεφοίτησε από τη «Ζωσιμαία σχολή» στη συνέχεια φοίτησε στο «Πανεπιστήμιο Αθηνών» και μετά στη Γερμανία. Με την επιστροφή του έγινε Δ/ντης στο «Διδασκαλείο Σερρών». Έγραψε πολλές επιστημονικές εργασίες και μια απ’ αυτές ήταν η «Περί μορφώσεως Ελλήνων διδασκάλων», που τυπώθηκε στην Αθήνα το 1888. Δίκαια καυχώνται οι Κατσικιώτες για τον άνθρωπο που ξεπήδησε στην εποχή του σκοταδισμού. Ο Δήμος Παμβώτιδος έχει την έδρα του στον Κατσικά του λόγω θέσης, διότι αποτελεί κομβικό σημείο για όλα τα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Χάρτης

[mappress mapid="324" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.