Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ιτέα Καρδίτσας

  • Λίγα Λόγια

Η Ιτέα είναι κωμόπολη του νομού Καρδίτσας. Έως και το 2010 αποτελούσε την έδρα του Δήμου Φύλλου του Νομού Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η Ιτέα πλέον ανήκει στο Δήμο Παλαμά. Βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του νομού Καρδίτσας και συνορεύει με τα χωριά Παλαμά, Πέτρινο, Συκεώνα, Αστρίτσα και Φύλλο). Η ευρύτερη περιοχή της Ιτέας είναι πεδινή εκτός από τα δημοτικά διαμερίσματα Πέτρινου και Συκεώνας που είναι ημιορεινά. Απέχει 25 χλμ από την Καρδίτσα, 35 χλμ από τη Λάρισα και 90 χλμ από το λιμάνι της πόλης του Βόλου. Την περιοχή διασχίζουν τα ποτάμια Ενιπέας και Φαρσαλίτης, που καταλήγουν στον Πηνειό.

Μετά τον Εμφύλιο, πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού και σε μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα). Το όνομα Ιτέα είναι τοπωνύμιο που προέρχεται από το όνομα του ομώνυμου δένδρου (ιτιά). Επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Κουτσαρί που προήλθε από την τούρκικη λέξη Γκουτζαλάρι, που θα πει μεγάλο χωριό, δεδομένου ότι κατοικούνταν και από πολλούς Τούρκους Κονιάρηδες, οι οποίοι πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 ή 1850-1870 το εγκατέλειψαν. Η Ιτέα επηρέαζε τα γύρω χωριά πολιτιστικά και οι κάτοικοι ήταν πολυτάξιδοι έμποροι.

Το χωριό αποτέλεσε το 1912 την Κοινότητα Κοτσερή διατήρησε την παλαιά ονομασία του μέχρι και το 1957, οπότε και μετονομάστηκε σε Ιτέα, από τις πολλές λεύκες που υπήρχαν στον ποταμό Ενιπέα.

Χάρτης

[mappress mapid="433" width="98%" height="300" initialopeninfo="true" directions="false"]
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.