Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Καλώς ήρθατε στα νησιώτικα πανηγύρια. Εδώ θα βρείτε άφθονο κρασί, ακόμα περισσότερο φαΐ, θρησκευτική κατάνυξη και πολύ χορό. Άφθονο κρασί, ακόμα περισσότερο φαΐ, μια ανεπαίσθητη υποψία θρησκευτικής κατάνυξης, πολύ κέφι, ατέλειωτοι χοροί, μουσική στη διαπασών. Καλώς ήρθατε στα νησιώτικα πανηγύρια. Γίνονται σε όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, συνήθως προς τιμή του αγίου που είναι ο προστάτης του νησιού.

Διοργανώνονται στην κεντρική πλατεία του χωριού, σε περιβόλους ενοριακών ναών, ή ακόμα και σε απομακρυσμένα ξωκλήσια. Τα πανηγύρια αποτελούν το κορυφαίο κοινωνικό γεγονός των νησιών και αποτελούν σημαντική ένδειξη του πολιτισμού αλλά και της ζωής των ντόπιων κοινωνιών, ίσως τη σημαντικότερη στη διάρκεια του χρόνου. Είναι ένας σύντομος δρόμος για να ανακαλύψεις τον χαρακτήρα και την ουσία του κάθε νησιού. Τα πιο γνωστά και συχνά τα πιο πολυπληθή, λόγω τουρισμού, πανηγύρια στα νησιά του Αιγαίου είναι εκείνα του Δεκαπενταύγουστου. Σας τα παρουσιάζουμε:

Ικαρία

Στην Ικαρία τα πανηγύρια είναι τόσο πολλά και τόσο ξακουστά, που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες όλο τον χρόνο. Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου τα δύο γνωστά πανηγύρια είναι εκείνο στο Γιαλισκάρι και κυρίως της Λαγκάδας.

Το πανηγύρι της Λαγκάδας είναι ημερήσιο και ξακουστό. Είναι τόσο έντονο με κόσμο να χορεύει ασταμάτητα για ώρες παντού, που χιουμοριστικά ο Τύπος το έχει ονομάσει «της Παναγιάς της Ρέιβερ»! Τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες, κυρίως ηλικίας 20-30, έχουν εκτοπίσει τους ντόπιους και τους συναγωνίζονται σε φαΐ και ποτό (κατσίκι και κόκκινο κρασί, παραδοσιακά), ακόμα και στον χορό: στον γνωστό Ικαριώτικο που στο διονυσιακό πανηγύρι της Λαγκάδας δεν διαρκεί ποτέ λιγότερο από 20 λεπτά!

Φολέγανδρος

Στη Φολέγανδρο δεν γίνονται πολλά πανηγύρια, ένα μόνο κεντρικό στην εκκλησία της Κοιμήσεως, όπου εκεί συναντιέται όλο το νησί, ντόπιοι και τουρίστες, σε ένα τεράστιο στρωμένο τραπέζι. Τα εκλεκτά ντόπια κεράσματα και φαγητά συνοδεύει ζωντανή παραδοσιακή μουσική.

Σίκινος

Μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία της Χώρας. Εκεί ο κόσμος μαζεύεται για να δει φωτογραφικές προβολές, και να ακούσει νησιώτικα από τα συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής που φιλοξενούνται εκεί.

Θάσος

Στη Θάσο υπάρχει χωριό που λέγεται Παναγιά και εκεί γίνεται το πανηγύρι. Προηγείται λιτάνευση της εικόνας της Παναγιάς, συνοδεία μεγάλης μπάντας, και έπειτα οι πιστοί μαζεύονται στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου για να απολαύσουν το γεύμα από πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο.

Τζια

Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στη Τζια γίνεται στην Παναγιά την Καστριανή, πάνω στο βράχο. Το γλέντι γίνεται με μοναδική θέα στο Αιγαίο, λόγω του σημείου όπου πραγματοποιείται, στα βορειανατολικά της Ιουλίδας, της Χώρας του νησιού.

Κάρπαθος

Στην Κάρπαθο με το καταπράσινο τοπίο και τα τιρκουάζ νερά, το πιο κατανυκτικό πανηγύρι πραγματοποιείται στον παραδοσιακό οικισμό της Ολύμπου. Στην πιο κρίσιμη στιγμή της γιορτής, στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία της Παναγίας, οι μουσικοί παίζουν τον πένθιμο Κάτω Χορό, και οι άντρες μόνο τραγουδούν, ενώ συνεχίζουν να πίνουν καθιστοί. Στη συνέχεια, και ενώ πέφτει η νύχτα ξεκινάει ο χορός τον οποίο για ώρες χορεύουν μόνο οι γυναίκες με τις παραδοσιακές στολές της Καρπάθου.

Σύρος

Στην αριστοκρατική Σύρο, και συγκεκριμένα στη Βάρη, έχει πανηγύρι στις 16 Αυγούστου «της Μεταστάσεως της Θεοτόκου».

Κουφονήσια

Η εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται στο Κάτω Κουφονήσι. Εκεί μετά τη λειτουργία οι πιστοί τρώνε όλοι μαζί και μετά μεταφέρονται με τα καΐκια στο Πάνω Κουφονήσι, όπου ακολουθεί ολονυκτία στα στενάκια του νησιού με μουσική, κρασί, ούζο και κυρίως θαλασσινά τα οποία παρέχουν οι ψαράδες του νησιού.

Λέσβος

Στη Λέσβο το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται στην ενδοχώρα, στην Αγιάσο, στην οποία πολλοί από τους προσκυνητές φτάνουν μετά από πεζοπορία 25 χιλιομέτρων. Μετά την περιφορά της εικόνας της Παναγιάς της Αγιάσου γύρω από τον ναό, οι εορταστικές εκδηλώσεις μεταφέρονται στη πλατεία του χωριού, όπου βρίσκει κανείς πλανόδιους πωλητές, παραδοσιακές μπάντες, άφθονο φαγητό και ποτό, αλλά και διάθεση για φιλικά πειράγματα- που αποτελούν παράδοση του νησιού.

Αμοργός

Στην Αμοργό το πανηγύρι γίνεται στην Παναγιά την Πανοχωριανή, με άπειρα ρακόμελα, και όσον αφορά το φαγητό, πρωταγωνιστούν τα κρέατα αλλά και οι ντόπιες σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο.

Πάρος

Τον Δεκαπενταύγουστο οι πιστοί της Πάρου, και οι τουρίστες, συγκεντρώνονται στην Παροικιά για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην ομώνυμη εκκλησία. Ακολουθεί η περιφορά του επιταφίου, την οποία διαδέχεται το πανηγύρι με την παραδοσιακή μουσική, το κρασί και τους μεζέδες. Στη Νάουσα περίπου την ίδια ώρα, τα καΐκια του νησιού βρίσκονται στο λιμάνι με αναμμένα δαδιά. Ακολουθούν νησιώτικοι χοροί για την υπόλοιπη νύχτα.

Κάσος

Και στην Κάσο υπάρχει χωριό με όνομα Παναγία και εκεί, στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι εορτασμοί για τον Δεκαπενταύγουστο. Το πανηγύρι είναι πόλος έλξης για πολλούς ξενιτεμένους Κασιώτες αλλά και τουρίστες, οι οποίοι, αφού προσκυνήσουν, επιδίδονται σε χορούς και τραγούδια, και δοκιμάζουν τα παραδοσιακά κασιώτικα ντολμαδάκια και το πιλάφι.

Μύκονος

Στη Μύκονο το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου γίνεται στην Παναγία της Τουρλιανής στην Άνω Μερά. Γίνεται μάλιστα σε δύο δόσεις, μία στις 15 Αυγούστου, και η δεύτερη στα εννιάμερα, στις 23 Αυγούστου. Το γλέντι πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Άνω Μεράς. Η παραδοσιακή νησιώτικη μουσική ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα, αλλά το γλέντι και το φαί ξεκινάει κατά το σούρουπο.

Νίσυρος

Η Νίσυρος έχει πολλά πανηγύρια σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά τον Δεκαπενταύγουστο το νησί ξεφαντώνει, μαζί με όλους τους παραθεριστές, αλλά και ημερήσιους επισκέπτες από την Κω, κι όχι μόνο. Στις 14 Αυγούστου οι εορτασμοί ξεκινούν στην απομονωμένη Μονή Παναγιάς Κυράς, όπου στον περίβολο σερβίρεται ρεβυθάδα (ας όψεται η νηστεία), αλλά το γλέντι με παραδοσιακή μουσική, από τις Κυκλάδες αλλά και τα Δωδεκάνησα, κι ο χορός δεν σταματούν. Την επόμενη μέρα, Δεκαπενταύγουστος πια, θα σερβιριστεί κοκκινιστό κρέας το μεσημέρι, ενώ το βράδυ το πανηγύρι μεταφέρεται στην πλατεία στο Μανδράκι, φυσικά με φαγητό και χορό.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Νησιώτικα και κλαρίνα στα πανηγύρια της Παναγίας

Δεκαπενταύγουστος χωρίς πανηγύρι είναι... φαγητό χωρίς αλάτι. Νησιώτικα, τσάμικα και κλαρίνα σε όλη την Ελλάδα για την χάρη της Παναγιάς