Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Ικάντο», ένα παμπάλαιο έθιμο στις Μενετές της Καρπάθου

Τοποθεσία: Μενετές Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Την επομένη της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, το απόγευμα, διαδραματίζεται στο Μέγαρο το παμπάλαιο έθιμο «ικάντο», όπου πωλούνται με δημόσιο πλειστηριασμό τα αφιερώματα των προσκυνητών στην Παναγία. Ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης γράφει στη μελέτη του «Εκκλησιαστικοί πλειστηριασμοί στην Κάρπαθο:

»Αφού γεμίσει το Υπόστεγο από κόσμο, τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής παίρνουν τη θέση τους, συνήθως στο βάθος του Μεγάρου, και πάνω σ’ ένα μεγάλο τραπέζι τοποθετούν όλες τις δωρεές των πιστών.
»Αμέσως έπειτα, με τη φροντίδα της επιτροπής, καλούνται καμιά δεκαριά μικροί μαθητές του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου – οι μεγαλύτεροι δεν το καταδέχονται -, για να κάνουν χρέη διαλαλητή.

» Κάθε διαλαλητής, περιφέροντας από ένα αντικείμενο κάθε φορά στο Υπόστεγο, «φωνάζει» την καθορισμένη τιμή. Συχνά αυτοσχεδιάζει και δεν παραλείπει να το διαφημίζει, συνηθισμένος και από προηγούμενες δημοπρασίες: «Χίλιες πεντακόσιες δραχμές η εγγλέζικη χρυσή λίρα με την όμορφη κοπέλα!», «Δυο χιλιάδες πεντακόσιες το βραχιόλι που το φοράς και καμαρώνεις!» (…)

» Η πλειοδοσία παρουσιάζει πολλές φορές μεγάλο συναγωνισμό μεταξύ δύο και τριών υποψήφιων αγοραστών που ενδιαφέρονται για το ίδιο αντικείμενο ή γιατί αρέσει σ’ όλους ή γιατί ο δωρητής θέλει να το ξαναπάρει δίνοντας χρήματα. (…)».

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Νησιώτικα και κλαρίνα στα πανηγύρια της Παναγίας

Δεκαπενταύγουστος χωρίς πανηγύρι είναι... φαγητό χωρίς αλάτι. Νησιώτικα, τσάμικα και κλαρίνα σε όλη την Ελλάδα για την χάρη της Παναγιάς