Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Χορευτικά δρώμενα της Αποκριάς στη Νάξο – Φουστανελάδες ή Κορδελάτοι ή Λεβέντες

Τοποθεσία: Νάξος Νομός: ΚΥΚΛΑΔΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Κυκλαδίτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με την εργασία αυτή φιλοδοξούµε να κατευθύνουµε το βλέµµα στον ορίζοντα της Χορολογίας του Νεοελληνικού χορού. Θα οδηγηθεί δε στην ανακάλυψη των χορευτικών δρωµένων και των σχέσεων που δηµιουργούνται κατά την διαδικασία του αποκριάτικων δρωµένων και ιδιαίτερα αυτών των Φουστανελάδων (Κορδελάτοι, Λεβέντες) σε µια τυπική ελληνική αιγαιοπελαγίτικη επαρχία, τη Νάξο, αλλά και στην αναζήτηση προοπτικών δυνάµεων, δηλαδή δυνάµεων που το καθιστούν µορφωτικό αγαθό για µια ελλη- νική παιδεία.

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να εµφανιστούν τα χορευτικά δρώµενα και ν΄αναδειχθούν συστηµατικά ως κυρίαρχα, σαν µέρος της συνολικής κοινοτικής δράσης, τελετουργικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Τα χορευτικά αυτά δρώµενα, αφορούν στα πρόσωπα (πρωταγωνιστές) και στην κοινότητα και είναι ενταγµένα στο σύνολο των άλλων αποκριάτικων γεγονότων, που αφορούν στις εθιµικές καταστάσεις. Για τη λέξη–όρο «δρώµενο» και ιδιαίτερα «χορευτικό δρώµενο» που αποτελεί και το κέντρο της προβληµατικής αυτής της εργασίας, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ειδικότερη αναφορά.

Διαβάστε τη συνέχεια της εργασίας εδώ 

Πηγη: academia.edu
Φωτογραφίες: www.facebook.com

Gallery

Σταύρος Σπηλιάκος

Σταύρος Σπηλιάκος

Ο Σταύρος Σπηλιάκος είναι Διδάκτωρ στη Χορολογία του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ειδικό Εκπαιδευτικό και Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Φεβρουάριο του 1998 απέκτησε τον Διδακτορικό του τίτλο στο ίδιο Τμήμα ενώ από το 2013 είναι συνταξιούχος. Έχει συμμετάσχει με Ανακοινώσεις του σε διεθνή Συνέδρια, ενώ δημοσίευσε πολλές εργασίες και άρθρα σε περιοδικά και βιβλία. Δίδαξε σε σεμινάρια για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο