Βασίλης Σκουλάς – Τραγούδι του γάμου

Τοποθεσία: Κρήτη Περιφέρεια: Κρήτη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Παραδοσιακό Ανωγειανό τραγούδι γάμου από τον Βασίλη Σκουλά.

Ανωγεινός γάμος
Ο γάμος στα Ανώγεια είναι ξακουστός. Η διαδικασία μέχρι την κορύφωση του γάμου, δηλαδή την ημέρα που το ζευγάρι παντρεύεται, κρατάει περίπου μια εβδομάδα! Οι προετοιμασίες πολλές κι εκείνες τις μέρες επικρατεί το αδιαχώρητο στα σπίτια του γαμπρού και της νύφης. Την ημέρα του γάμου ο γαμπρός με τη συνοδεία των συγγενών του και παραδοσιακών μουσικών οργάνων πηγαίνει στο σπίτι της νύφης για να ξεκινήσουνε μαζί για την εκκλησία.

Τη στιγμή που το ζευγάρι βγαίνει από το σπίτι, γίνεται «χαμός»! Όλο το χωριό πρέπει να ακούσει ότι η νύφη βγήκε! Στο σημείο αυτό ακούγονται και οι λεγόμενες μπαλωθιές, έθιμο που οι Ανωγειανοί έχουν κρατήσει από τα παλιά χρόνια. Οι κοπέλες από την οικογένεια του γαμπρού φοράνε τις σάρτζες, δηλαδή την παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών στ’ Ανώγεια και όλοι οι άντρες από την οικογένεια του γαμπρού φοράνε τον μαντηλέ, το παραδοσιακό πλεχτό μαντήλι που χαρίζει η οικογένεια της νύφης.

Η υπερβολή στον γάμο στα Ανώγεια είναι εμφανής! Σίγουρα όμως είναι αυθεντική και πολύ… νόστιμη! Τα αρνιά που σφάζουν οι δύο οικογένειες είναι πάρα πολλά και το κρασί ρέει άφθονο στις κανάτες! Το ζευγάρι μετά την εκκλησία πάει στο σπίτι του γαμπρού για να δεχτεί τα δώρα των καλεσμένων (δηλαδή όλου του χωριού!) που τα ονομάζουν «χάρες» και σήμερα έχουν αντικατασταθεί από χρήματα. Εν τω μεταξύ στην πλατεία του χωριού το γλέντι καλά κρατεί!

Οι οικογένειες και οι καλεσμένοι περνούν ένα θαυμάσιο βράδυ με πολύ χορό και καλό φαγητό! Στους γάμους των Ανωγειανών δεν υπάρχουν έθιμα όπως το κόψιμο της τούρτας ή ο πρώτος χορός του ζευγαριού. Το γλέντι αρχίζει κατευθείαν από τις οικογένειες του ζευγαριού με τους παραδοσιακούς κρητικούς χορούς ώσπου να έρθει το ζευγάρι στην πλατεία και να χορέψει κι αυτό παρέα με τους καλεσμένους. Αν βρεθείτε ποτέ στ’ Ανώγεια και ακούσετε ότι κάπου εκεί γίνεται παραδοσιακός γάμος, μη διστάσετε να παρευρεθείτε! Οι Ανωγειανοί θα σας υποδεχτούν όπως θα υποδέχονταν οποιοδήποτε καλεσμένο τους και θα σας κεράσουν κρασί και φαγητό σα να ήσασταν μέλος της οικογένειάς τους!

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Πανηγύρι στο χωριό Παπαδάτες Πρεβέζης το 1965 – Ηχητικό απόσπασμα

Σπάνιο ηχητικό απόσπασμα από πανηγύρι στις Παπαδάτες Πρεβέζης το 1965 - Φωτογραφίες σε video