Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Βαγγέλης Κονιτόπουλος

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος είναι κατά γενική ομολογία ο μεγαλύτερος εν ενεργεία μουσικός και ερμηνευτής του νησιώτικου τραγουδιού. Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των Κονιτοπουλαίων όπου μετά από τον απρόσμενο θάνατο του αδερφού του Γιώργου Κονιτόπουλου το 1991 και την απόσυρση της αδερφής του Ειρήνης Κονιτοπούλου-Λεγάκη, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νησιώτικης μουσικής παράδοσης.

Γεννήθηκε στο Κινίδαρο της Νάξου το 1953 και είναι ο μικρότερος γιος του ξακουστού βιολάτορα Μιχάλη Κονιτόπουλου (“το μωρό”) και της Μαρίας Φυρογένη, η οποία τον ανέθρεφε και τον νανούριζε με νησιώτικα τραγούδια.

Φυσικό επακόλουθο ήταν στα 11 του χρόνια να τραγουδάει επαγγελματικά δίπλα στον πατέρα του, στα 13 να παίζει λαούτο, στα 15 μπουζούκι και στα 16 αφού ήρθε στην Αθήνα και μπήκε στο συγκρότημα των αδερφών του (Ειρήνη Κονιτοπούλου-Λεγάκη και Γιώργος Κονιτόπουλος) να ηχογραφήσει το πρώτο του δίσκο 45 στροφών με το τραγούδι “Ο Μανολιός”.

Από τότε έχει τραγουδήσει σε 45 μεγάλους προσωπικούς δίσκους, έχει συμμετοχές σε 10 δίσκους, ενώ έχει γράψει περίπου 300 νησιώτικα τραγούδια και 50 λαϊκά. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες του νησιώτικου κι όχι μόνο χώρου, όπως ο Αριστείδης Μόσχος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Πάριος και πολλού άλλοι.

Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος από τα 13 του χρόνια όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το λαούτο, δημιούργησε μία “δική του σχολή” στο όργανο, πιστεύοντας ότι ένας καλός μουσικός μπορεί να αποδώσει στο λαούτο – εκτός από τα παραδοσιακά κομμάτια -οποιοδήποτε κομμάτι δυτικής ακόμα και κλασσικής μουσικής. Χάρη σε αυτή την αντίληψη, έχει ενορχηστρώσει κι εναρμονίσει τα νησιώτικα τραγούδια με τέτοιο τρόπο , που το αποτέλεσμα ήταν να κάνει γνωστό το νησιώτικο τραγούδι σε όλον τον κόσμο, καθώς επίσης και να εμπνεύσει τους νεότερους μουσικούς να ακολουθήσουν τα χνάρια του στον τρόπο παιξίματος.

Το 1976 έφτιαξε ένα διαφορετικό είδος λαούτου, το οποίο ο Γιάννης Μαρκόπουλος το ονόμασε “λαουτάκο”. Σήμερα ολοκληρώνει την κατασκευή ενός ακόμα “διαφορετικού” λαούτου που ο ίδιος το ονομάζει “δεκάχορδο”.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό εργαστήριο που φέρει την επωνυμία “ΑΙΓΑΙΟ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ” , στο οποίο παραδίδει μαθήματα εγχόρδων μουσικών οργάνων σε μικρούς αλλά και μεγάλους μαθητές.

Video Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Χρήστος Ζώτος

Γεννημένος στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας με καταγωγή από οικογένεια μουσικών, είναι ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαούτου