Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Το νυφοστόλι στη Νίσυρο

Τοποθεσία: Νίσυρος Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο Φυλή: Δωδεκανήσιοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Νίσυρος, το νησί απ’όπου κατάγομαι και έχω μέσα στην καρδιά μου. Από πολύ μικρή μυήθηκα στα έθιμα και τις παραδόσεις της Νισύρου μιας και η γιαγιά μου ήταν μια γυναίκα που τα τηρούσε κατά γράμμα. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και έκανε οικογένεια στο νησί, πώς να μην είναι πιστή στις παραδόσεις του. Έτσι ήρθε η ώρα να παντρέψει την εγγόνα της και φυσικά έπρεπε να τηρηθούν τα απαραίτητα έθιμα. Ένα από αυτά είναι το νυφοστόλι.

Συνήθως δύο μέρες πριν το γάμο γινόταν το νυφοστόλι. Ήταν η πρώτη γιορτή, η πρώτη συγκέντρωση στο νέο σπιτικό του καινούριου ζευγαριού. Εκεί μαζεύονταν φίλοι, γνωστοί και συγγενείς για να γίνει το στρώσιμο του κρεβατιού. Ανύπαντρες κόρες μαζεύονταν γύρω από το νυφικό κρεβάτι και κάτω από τα όμορφα τραγούδια που συνόδευαν την τελετή, έστρωναν τελετουργικά και με προσοχή το κρεβάτι με τα σεντόνια και τα στρωσίδια που θα χρησιμοποιούσε το ζευγάρι την πρώτη νύχτα του γάμου. Μετά το στρώσιμο του κρεβατιού, οι συγγενείς και οι φίλοι ασήμωναν το κρεβάτι για να είναι καλοστέριωτο και καλορίζικο, έριχναν πάνω ρύζι και κουφέτα και στο τέλος “ακο” ένα μωράκι πάνω στο κρεβάτι για να είναι καρπερό. Ακολουθούσαν παραδοσιακά κεράσματα για να ευχαριστήσουν τον κόσμο.

Η γιαγιά η Μαρία ήταν μία από τις καλύτερες ‘τραγουδίστριες και ποιήτριες’ της Νισύρου μιας και είχε ταλέντο στο να γράφει τα τραγούδια αυτά αλλά και να τα τραγουδάει σε τονικότητες που σπάνια υπάρχουν. Από μικρή, θυμάμαι, τις μέλλουσες νύφες να έρχονται σπίτι μας για να της ζητήσουν να γράψει τραγούδια για το γάμο τους. Θα μοιραστώ μαζί σας έναν οικογενειακό μου θησαυρό, τα τραγούδια που έγραψε η γιαγιά μου η Μαρία για το γάμο της πρώτης της εγγονής (η οποία είχε φυσικά και το όνομα της).

Έλα η ώρα η καλή
Και η ευλογημένη
Μεσ’το καινούργιο σπίτι σου
Μαρία μου Αγαπημένη

Η Παναγιά η Σπηλιανή
Να είναι βοήθειά σας
Και να’ν’συμπαραστάτης σας
Εις το ξεκίνημά σας

Πάρ’την ευχή απ’όλους μας
Και να’σαι ευτυχισμένη
Μαρία μου ανεκτίμητη
Και καλονεθρεμμένη

Στολίσετε το όμορφα
Το νυφικό κρεβάτι
Να κοιμηθεί ο ήλιος
Μαζί με το φεγγάρι

Στολίσετε το όμορφα
Και να’σθε ευτυχισμένοι
Κι ως τα βαθιά σας γηρατειά
Πάντα ερωτευμένοι

Εύχομαι καλορίζικα
Να είναι τα προικιά σου
Να τα προικίσεις και εσύ
Με όλη τη χαρά σου

Εύχομαι καλορίζικα
Καλοκατελημένα
Πάντα εις τον βίο σας
Να’στε ευτυχισμένα

Εύχομαι εις τις λέφτερες
Και από τα δικά των
Και να’ναι πολύ γρήγορα
Κι εκείνων η σειρά των

Σου εύχομαι Θοδώρα μου
Τύχη μαλαματένια
Που’σαι κορούλα όμορφη
Και ανεξητεμένη

Σου εύχομαι Μαρία μου
Στο κάθε σου το βήμα
Ν’ανθίζουν τριαντάφυλλα
Της παναγιάς τα κρίνα

Λουλούδια εις το διάβα τους
Ποτέ μη μαραθούνε
Μαζί με την αγάπη σας
Πάντοτε να ανθούνε

Ξεκίνα αγάπη μου γλυκιά
Και να’σ8ε ευτυχισμένοι
Και μ’όλα τ’αγαθά της γης
Να’σθε πλουτισμένοι

Σαν δυόσμος να ξαπλώσετε
Σαν ρόδα να ανθείτε
Και στην καινούργια σας ζωή
Πάντα να ευτυχείτε

* Το τραγούδι αυτό γράφτηκε από την Μαρία Κορωναίου-Κατσιματίδη το 2007 για το γάμο της εγγονής της, της αδερφής μου Μαρία Βλέσσα
* Η φωτογραφία είναι από το νυφοστόλι της κόρης της Μαρία Κορωναίου-Κατσιματίδη, της μητέρας μου Άννα Κορωναίου. Στο βάθος από αριστερά, η κυρία που τραγουδά είναι η γιαγιά μου.

Θεοδώρα Βλέσσα

Θεοδώρα Βλέσσα

Είμαι η Θεοδώρα Βλέσσα, Νισύρια στην καταγωγή και χοροδιδάσκαλος του “Χορεύοντας με τον Γνωμαγόρα”.. Η σχέση μου με την παράδοση ξεκινάει περίπου από την ημέρα που γεννήθηκα, κυριολεκτικά όμως. Μεγάλωσα μέσα σε μία οικογένεια με ιδιαίτερη αγάπη για την λαογραφία και κυρίως τις παραδόσεις του τόπου της, της Νισύρου.

Ξεκίνησα τα μαθήματα χορού σε ηλικία 6 χρονών και στα 17 ξεκίνησα την διδασκαλία Ελληνικών Παραδοσιακών χορών στο Σωματείο Λαογραφικών Ερευνών «Οι Ναϊάδες» σε παιδικά αλλά και τμήματα ενηλίκων. Για δύο χρόνια δίδασκα ελληνικούς χορούς σε δημοτικά σχολεία και για κάποιο διάστημα και σε νηπιαγωγείο. Το 2008 προσκλήθηκα να διδάξω χορούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσων με κύριο άξονα τους χορούς και τα έθιμα της Νισύρου σε σεμινάριο που διοργανώθηκε στην Βρέστη της Γαλλίας σ'ενα διήμερο για χορούς των ελληνικών νησιών.

Από το 2002 και μέχρι σήμερα επιμελούμαι το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Νισυρίων Αθηνών “Γνωμαγόρας”.. Το 2012 και υπό την αιγίδα του Συλλόγου “Γνωμαγόρα” ξεκινήσα το Χορευτικό Συγκρότημα του με την ονομασία “Χορεύοντας με το Γνωμαγόρα” στο οποίο διδάσκω χορούς απ'όλη την Ελλάδα.

Στα 5 χρόνια ύπαρξης του Χορευτικού μας, πέρα από την παρέα που έχουμε δημιουργήσει, έχουμε συμμετοχές σε παραστάσεις, σεμινάρια, καταγραφές στο νησί κ.α, και με κεντρικό άξονα τα ήθη, τα έθιμα, τους χορούς και την λαογραφία της Νισύρου, του νησιού των Δωδεκανήσων πάνω στο οποίο όλα αυτά τα χρόνια κάνω έρευνα και μελέτη.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο