Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σημαντικά μνημεία τα πηλιορείτικα λιοτρίβια

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Κομβικά σημεία στο πεδίο της ανάπτυξης του βιομηχανικού τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν μακροπρόθεσμα τα παραδοσιακά λιοτρίβια, οι μύλοι και οι δριστέλες του Πηλίου, τα οποία έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος που εκπόνησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Η παραπάνω ενδιαφέρουσα πρόταση διατυπώθηκε στην διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης των καρπών του δεκαετούς διεπιστημονικού προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Ελένη Μπενέκη, Ιστορικός και υπεύθυνη Έρευνας και Προβολής του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, υπογραμμίζει ότι «τα λιοτρίβια, οι μύλοι και οι δριστέλες του Πηλίου μπορούν να ενταχθούν, με την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών και την βοήθεια των τοπικών αρχών, σε θεματικές διαδρομές για ανθρώπους με ειδικό ενδιαφέρον, ενισχύοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Στη διάρκεια του παραπάνω προγράμματος καταγράφηκαν, σημειωτέον, 225 περίπου εργαστήρια, ορισμένα από τα οποία είναι εγκαταλειμμένα, ενώ άλλα παρουσιάζουν συνέχεια στην χρήση τους. Τα λιοτρίβια και μύλοι που καταγράφηκαν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομβικά σημεία σε μια θεματική διαδρομή στο Πήλιο ή σε πολλές μικρές θεματικές διαδρομές «και από την πλευρά μας μπορούμε να παράσχουμε επιστημονική βοήθεια, προκειμένου να συγκροτηθούν οι συγκεκριμένες διαδρομές» υπογραμμίζει η κ. Μπενέκη, για να προσθέσει ότι «μπορούν να αποτελέσουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου, με ειδικά ενδιαφέροντα».

Στην διεπιστημονική ερευνητική ομάδα συμμετείχε ο συμπολίτης Αρχιτέκτων Κώστας Αδαμάκης, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων, ο οποίος έχει αναπτύξει ευρεία δράση στο πεδίο ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς. Επίσης συμμετείχε ομάδα 100 περίπου φοιτητών, οι οποίοι αποτύπωσαν τα κτίρια, γνώρισαν τα παραδοσιακά υλικά, τις μεθόδους κατασκευής κι έγιναν σύμμαχοι της προσπάθειας διαφύλαξης της τοπικής ιστορίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς. Ο κ. Αδαμάκης επεσήμανε από την πλευρά του ότι «τα προβιομηχανικά εργαστήρια του Πηλίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομβικό σημείο τουριστικής ανάπτυξης». Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε ότι «ο Βόλος αυτή την στιγμή είναι ονομαστός για την διαχείριση της βιομηχανικής του κληρονομιάς και στην πορεία καλό θα είναι να επεκταθούν οι παραπάνω πρωτοβουλίες και στο πεδίο των προβιομηχανικών εργαστηρίων του Πηλίου».

Με τα δύο τρίτα του συνόλου τους να παραμένουν εγκαταλελειμμένα και τα μισά σε καλή και μέτρια κατάσταση διατήρησης, τα εργαστήρια του Πηλίου παρέχουν περιθώρια ανάδειξης με την ένταξή τους σε θεματικές διαδρομές, στις οποίες θα συνδυάζονται με το φυσικό περιβάλλον εντός του οποίου (και σε ανταπόκριση με το οποίο) δημιουργήθηκαν, για να αποτελέσουν επί σειρά δεκαετιών τμήμα της τοπικής οικονομίας του Πηλίου. Μια τέτοια ανάδειξη θα μπορούσε να συμβάλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ήδη προνομιούχου σε φυσικό και ιστορικό πλούτο. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, εντάσσεται η σημερινή περιήγηση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και στόχο την γνωριμία του κοινού με το συγκεκριμένο σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής βιομηχανικής παράδοσης.

Της Γλυκερίας Υδραίου

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση