Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ»

Ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», ιδρύθηκε στις 8 Μαρτίου 1964 από 50 περίπου νέους Μηλιώτες.

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

Επικοινωνήστε με το Σύλλογο

    Ονοματεπώνυμο (απαραίτητο)

     

    Το email σας (απαραίτητο)

     

    Θέμα

     

    Το μήνυμά σας

     

     

     

    Πληροφορίες Συλλόγου

    150 μέληΤοποθεσία: Κάτω Μηλιά Νομός: ΠΙΕΡΙΑΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Μακεδόνες

    Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

    Ιστορικό του Συλλόγου. Ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», ιδρύθηκε στις 8 Μαρτίου 1964 από 50 περίπου νέους Μηλιώτες, με την επωνυμία “Εθνική Μορφωτική Ένωσις Νέων Κάτω Μηλιάς”, με στόχο την “πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια και ανάπτυξη των κατοίκων του χωριού και της κοινότητας Μηλιάς γενικότερα, μέσα στα πλαίσια της ελληνορθόδοξης παράδοσης και αγωγής”.

    Το 1987 έγινε τροποποίηση του καταστατικού του. Τότε πήρε και το σημερινό του όνομα, Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς Πιερίας και την προσωνυμία «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», προς τιμήν της περίδοξης κλεφταρματολικής οικογένειας των Λαζαίων, η οποία, για περισσότερα από 150 χρόνια, έζησε και έδρασε στην παλιά μητρόπολη των δύο χωριών, Κάτω και Μεσαίας Μηλιάς, τη Μηλιά Ολύμπου, τη σημερινή Άνω Μηλιά, «…όπου είναι οχυρόν το χωρίον, πατρίδα και καθέδρα των Λαζαίων…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός του Αγώνα, κοζανίτης ενθυμηματογράφος και αγωνιστής Νικόλαος Κασομούλης, στα Στρατιωτικά του Ενθυμήματα, (τ. 1ος, σελ. 199).

    Αψευδής μάρτυρας της ζωής και της δράσης τους απόμειναν τα ερείπια του ξακουστού Πύργου τους, στο επάνω μέρος του χωριού, καθώς και του σπιτιού και της θολόκτιστης βρύσης, λίγο παρακάτω, που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Στο χρονικό διάστημα που πέρασε από την ίδρυσή του, ο Σύλλογος ανέπτυξε αξιόλογη δράση και η παρουσία του είναι έντονα αισθητή στο πιερικό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Αρχικά ίδρυσε δανειστική βιβλιοθήκη και Τμήματα παραδοσιακών χορών. Στις αρχές του 1988 οργάνωσε Τμήμα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Τράπεζα Αίματος στο Νοσοκομείο Κατερίνης.

    Στις αρχές του 1989, επ’ ευκαιρία συμπληρώσεως 25 χρόνων ζωής, ίδρυσε χορωδία Μηλιώτικων Δημοτικών Τραγουδιών και διοργάνωσε ιστορικό συνέδριο με θέμα «Οι Λαζαίοι και η εποχή τους», την Κυριακή 2 Απριλίου, επέτειο της ιστορικής μάχης της Μηλιάς, το Πάσχα του 1822. Τα πρακτικά του συνεδρίου εξέδωσε σε ομότιτλο βιβλίο δύο χρόνια αργότερα (1991). Καθιέρωσε δε έκτοτε την ετήσια διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, μέσα στον Απρίλιο, στη μνήμη των Λαζαίων και των λοιπών αγωνιστών της μάχης, οι οποίες εξελίχτηκαν, λίγο αργότερα, στις ετήσιες «ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ».

    Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε την οργάνωση Λαογραφικής Συλλογής, με αντικείμενα του κοντινού αλλά και του απώτερου παρελθόντος, κειμήλια των κατοίκων του χωριού, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν τον επόμενο χρόνο, την 1η Απριλίου 1990. Το 1994 εξέδωσε και δεύτερο ιστορικό βιβλίο με τίτλο: ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΕΡΙ ΛΑΖΑΙΩΝ κλπ. (Ένα ανέκδοτο χειρόγραφο του γιατρού Γιάννη Δήμου Λάζου, για τις επαναστάσεις του 1854 και 1878 στον Όλυμπο), με έρευνα και σχόλια του εκπαιδευτικού, ιστορικού και συγγραφέα Γρηγόρη Βέλκου.

    Από τις αρχές του 1995 (με διακοπή από το 2007 έως τον Νοέμβριο του 2009), ο Σύλλογος εκδίδει σε 1650 αντίτυπα την τριμηνιαία εφημερίδα «Τα δέοντα απ’ τη Μηλιά», η οποία μοιράζεται σε όλους τους κατοίκους των τριών χωριών και αποστέλλεται ταχυδρομικά σε όλους τους απόδημους Μηλιώτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε δημ. υπηρεσίες, Υπουργεία αλλά και φίλους της Μηλιάς και του Συλλόγου.

    Τον Απρίλιο του 2000 ο Σύλλογος απέκτησε μόνιμη, σχεδόν ιδιόκτητη στέγη, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Μηλιάς, το οποίο παραχωρήθηκε από το τελευταίο Κοινοτικό Συμβούλιο Μηλιάς για χρήση, το οποίο, ύστερα από κατάλληλη επισκευή και διαρρύθμιση, μέσω του ευρωπαϊκού κοινοτικού προγράμματος Λήντερ 2, της Πιερικής-Αναπτυξιακής, μετέτρεψε σε Πολιτιστικό Κέντρο, όπου στεγάζονται πλέον η ανακαινισμένη, μοναδική στην περιοχή, Λαογραφική Συλλογή και οι λοιπές πολιτιστικές του δραστηριότητες.

    Στις 29 Σεπτ. 2001 διοργάνωσε την πρώτη Συνάντηση Απογόνων των Λαζαίων, μπροστά στα ερείπια του Πύργου της περίδοξης οικογένειας, στην Άνω Μηλιά, που στάθηκε αφορμή στην επόμενη 2/ετία, 2002-2003, για μια σειρά παρεμβάσεων καθαρισμού και αποχωμάτωσης των ερειπίων, με στόχο τη σύνταξη μελέτης στερέωσης και ανάδειξης τού μνημείου, συμπεριλαμβανομένου και του παρακείμενου βακούφικου νερόμυλου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να καταστεί παμπιερικό αλλά και πανελλήνιο μνημείο Εθνικής Μνήμης και Τιμής των αγώνων των Μακεδόνων για την Ελευθερία, ιερός τόπο προσκυνήματος και εθνικού αναβαπτισμού τού κάθε Έλληνα, τού κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Για να ακολουθήσει η δεύτερη Συνάντηση Απογόνων στις 2 Μαΐου 2009, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 45 χρόνων ζωής του Συλλόγου.

    Με αφορμή το τέλος του 20ού αιώνα ο Σύλλογος αφιέρωσε τα έτη 2000 & 2001 στη Μηλιά και την ιστορική της διαδρομή μέσα στο χρόνο, με σκοπό την καταγραφή του πλούσιου ιστορικού, λαογραφικού, γλωσσικού κλπ. πλούτου τής μηλιώτικης Παράδοσης. Για την υλοποίηση του στόχου διοργάνωσε επιστημονικό ιστορικό συνέδριο με θέμα «Η Μηλιά στη διαδρομή των αιώνων». Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 7 & 8 Απριλίου 2001, ειδικοί επιστήμονες, Μηλιώτες και μη, ανέπτυξαν με επί μέρους εισηγήσεις τους, τα πορίσματα ερευνών και εργασιών τους σχετικά με τα παραπάνω θέματα. Τα πρακτικά δε του συνεδρίου, με το ανάλογο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, εκδόθηκαν σε βιβλίο, το 2004, με την ευκαιρία συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από την ίδρυσή του (1964 -2004).

    Τον Απρίλιο του 2000, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κοινοτικού προγράμματος ΟΠΑΑΧ (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου), του Ε. Π “Αγροτική Ανάπτυξη-Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006” για την “Ενίσχυση τοπικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής, ο Σύλλογός μας συμμετείχε στο πρόγραμμα με την επενδυτική πρόταση “Καταγραφή, διάσωση, ανάδειξη προβολή και διατήρηση της μουσικοχορευτικής κληρονομιάς της Μηλιάς Πιερίας”. Απότοκος του επενδυτικού αυτού σχεδίου υπήρξε η παραγωγή ενός διπλού ψηφιακού δίσκου σαράντα τεσσάρων μηλιώτικων παραδοσιακών τραγουδιών, με συνοδευτικό τομίδιο 144 σελίδων και τίτλο «Τραγουδώντας και χορεύοντας στα Πιέρια», ο οποίος κυκλοφόρησε στα αρχές Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκε επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου 2005.

    Τον Απρίλιο του 2006, στα πλαίσια των ετήσιων Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ», πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 1ο Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό στα Πιέρια, με τη συμμετοχή οκτώ Πολιτιστικών Συλλόγων της παραπιέριας περιοχής. Τον Δεκέμβριο του 2008 εξέδωσε ένα ακόμα βιβλίο, το πέμπτο στη σειρά, με τίτλο «Το Έπος του ’40-Απ’ ό,τι απόμεινε στη μνήμη μας», μια ζωντανή μαρτυρία του Μηλιώτη κληρωτού Ν. Ι. Τζήκα, για τον πόλεμο του ’40, που συνοδεύεται από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό Μηλιωτών που έλαβαν μέρος στον πόλεμο.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο του 2012 κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις εκδόσεις ΜΑΤΙ η ομιλία του ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας του ΑΠΘ Χρίστου Λ. Τσολάκη “Τα δημοτικά μας τραγούδια και τα τραγούδια των Λαζαίων. Έρως Ελευθερίας και όρθρος ψυχών”, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Πολιτιστικών μας Εκδηλώσεων ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ 2008. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογό μας.Στις ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ 2011 (10 Απριλίου 2011), η αρχαιολόγος κ. Ευτέρπη Μαρκή, πρώην Δ/ντρια της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, μίλησε για τον Πύργο της περίδοξης οικογένειας των Λαζαίων, στην Άνω Μηλιά και για την ανάγκη στερέωσης, ανάκτισης, ανάδειξης και προβολής του, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο και τα ερείπια του παρακείμενου βακούφικου νερόμυλου.

    Στις ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ 2012, με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από τη μάχη και την δεύτερη και οριστική καταστροφή της Μηλιάς και των Λαζαίων, το Πάσχα του 1822, το Διοικητικό Συμβούλιο, σε Συνεργασία με τη Σχολή Γονέων-Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, προσκάλεσε τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Αθανάσιο Καραθανάση και μίλησε για το θέμα, τη Δευτέρα, 2 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα. Οι προσεχείς ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ 2013 είναι αφιερωμένες στην τραγική επέτειο συμπληρώσεως 200 ετών από την πρώτη καταστροφή και τον χαλασμό της Μηλιάς και των Λαζαίων, από τον γιο του Αλή Πασά, τον διαβόητο Βελή, τον Απρίλιο του 1813.

    Gallery

    Νέα/Εκδηλώσεις

    • Νέα Συλλόγων

    Σχόλια Χρηστών

    x

    Δείτε Επίσης

    Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

    Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.