Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ξεχασμένες ζωές στα χάνια της Πόλης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Τοίχοι φορτωμένοι με ιστορίες γεμάτες ιδρώτα και κόπο. Γεμάτοι μυστικά αιώνων, αλλά και σύγχρονα. Εχέμυθοι όμως. Αφήνουν μόνο τη φθορά στο μάτι να μαντέψει ελάχιστα από όσα έχουν «δει» στο πέρασμα των χρόνων.

Είναι οι τοίχοι των χανιών της Κωνσταντινούπολης που συναντά ο διαβάτης στον δρόμο του από την Αγορά των Μπαχαρικών έως το Μεγάλο Παζάρι. Εκεί που δεν βρίσκουν καταφύγιο οι έμποροι και οι κουρασμένοι ταξιδιώτες, αλλά βιοπαλαιστές που αγωνίζονται για τον επιούσιο.

Αυτόν τον κόσμο, ο οποίος παραμένει σχεδόν άγνωστος στους εκατομμύρια επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης, επέλεξε να αιχμαλωτίσει με τον φωτογραφικό φακό της η Αθηνά Καζολέα και θα τον αποκαλύψει στο ευρύ κοινό από την Τετάρτη οπότε και εγκαινιάζεται η έκθεσή της «Θραύσματα παρουσίας στα χάνια της Κωνσταντινούπολης» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης.

Εργάτες που δουλεύουν σκληρά στα αργυροχρυσοχοΐα και στα στιλβωτήρια είναι οι πρωταγωνιστές των ιδιαίτερων αυτών χώρων. Πρωταγωνιστές όμως που ποζάρουν ακέφαλοι για την ελληνίδα καλλιτέχνιδα, ώστε να νιώσει ο θεατής πιο έντονα μέσω του σώματος τις κακουχίες και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Πονεμένοι όμως δεν είναι μόνο οι εργάτες, αλλά και οι ίδιοι οι χώροι, οι οποίοι μοιάζουν φαντάσματα πλέον του οθωμανικού παρελθόντος κι έχουν απομείνει να θυμίζουν μια ψηφίδα της Ιστορίας της Κωνσταντινούπολης που ξεθωριάζει στον χρόνο. Τα «Θραύσματα παρουσίας στα χάνια της Κωνσταντινούπολης» που επιμελείται ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης είναι μια παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της PhotoBiennale και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι πολιτισμών».

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση