“Βάκχων .. Μέθεξις” – Ρεπορτάζ για τη Μουσικοχορευτική Παράσταση

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Γράφει ο Σωτήρης Βενιζέλος

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Σαν χορευτής, έχω μια χορευτική υποχρέωση στο Ναύπλιο. Έχω όμως και μία στην Αθήνα. Αυτή τη φορά σαν θεατής.

Το ημερολόγιο μου στις 20 Ιουνίου 2016, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, γράφει:
20:00 «ΒΑΚΧΩΝ ΜΕΘΕΞΙΣ», στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτριος Κιντής».

 Ο πολυπράγμων Αποστόλης Τάκης και το χορευτικό του συγκρότημα, οι «Βάκχαι», συμπράττει ξανά με τον Σύλλογο «Μέθεξις» του δραστήριου Κώστα Παπασπύρου. Στη μουσική και το τραγούδι, το συγκρότημα «ΕΠΤΑΣΗΜΟ».

«Μέθεξις» και «Βάκχαι», «Βάκχαι» και «Μέθεξις». Και «Επτάσημο». Φυσικά, δεν μπορώ να παραλείψω τη Δασκάλα μου Μαίρη Μαρκάκη, που επιμελείται του τμήματος των Κρητικών χορών, στις «Βάκχαι».

Αυτή τη μέρα αργίας, λοιπόν, αφήνω πίσω μου το Παλαμίδι και τις παραλίες της Αργολίδας κι επιστρέφω στο κλεινόν άστυ. Η ζέστη αφόρητη. Αυτοί οι έρμοι χορευτές, πώς θα χορέψουν;

Φτάνοντας στην είσοδο του άλσους, απολαμβάνω ένα κομμάτι πίτσα που μου προσφέρουν χορηγοί της εκδήλωσης. Δροσίζομαι με μια γρανίτα από το κυλικείο του θεάτρου και ψάχνω να βρω το ιδανικό σημείο για να απολαύσω την παράσταση και συνάμα να τραβήξω τις φωτογραφίες μου. Παρά τον καύσωνα, το θέατρο έχει πολύ κόσμο και ανεβαίνω ψηλά. Παράλληλα, συγκεντρώνονται τρόφιμα προς ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Ηλιούπολης, για να διατεθούν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι χοροδιδάσκαλοι μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό, προλογίζουν την εκδήλωση και η παράσταση ξεκινά με τις «Βάκχαι» να παρουσιάζουν χορούς από τη Θεσσαλία. Τη σκυτάλη παίρνει η «Μέθεξις» με χορούς από την Άσσηρο. Μετά, οι «Βάκχαι» μας ταξιδεύουν στη Λευκάδα και η «Μέθεξις» στην Πάρο. Στη συνέχεια, οι «Βάκχαι» εντυπωσιάζουν, αν μη τι άλλο, με κρητικούς χορούς. Έρχεται η σειρά της Εύβοιας, με την «Μέθεξις» να λαμβάνει το ζεστό χειροκρότημα του κοινού. Ακολουθούν οι «Βάκχαι» με χορούς από τη Δράμα. Η παράσταση κλείνει με τους χορευτές των 2 συγκροτημάτων να παρουσιάζουν χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία.

Οι πιστές ακόλουθες του θεού Διόνυσου Βάκχες, με βοήθησαν να βρω τη δική μου Μέθεξη. Συμμετείχα σαν θεατής στα δρώμενα της σκηνής και μέθυσα με το κρασί του θεού Διόνυσου. Απόλαυσα χορούς και μουσικές της Ελλάδας και γι’αυτό σας ευχαριστώ. Συγχαρητήρια λοιπόν. Εις το επανιδείν, σε μιαν άλλη «ΒΑΚΧΩΝ ΜΕΘΕΞΙΣ».

Gallery

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.