Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τα ελληνικά προικιά ξεδιπλώνονται μέσα από το βιβλίο «Η προίκα»

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Παρουσιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου το βιβλίο «Η προίκα» της Μιράντας Σοφιανού αφιερωμένο στην τέχνη του κεντήματος. Ένα συγκινητικό ταξίδι στις Αλησμόνητες Πατρίδες έκαναν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση του βιβλίου της Μιράντας Σοφιανού «Η προίκα», που έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Πολλοί αυτοί που τίμησαν την συγγραφέα και ιδιοκτήτρια της συλλογής κεντημάτων Μιράντα Σοφιανού, που παρουσίασε με την βοήθεια της Κάτιας Δανδουλάκη και της Μάγιας Τσόκλη, ένα μοναδικό πόνημα, μαζί με την εικαστικό Φωτεινή Στεφανίδη. «Μπροστά πηγαίνει η εικόνα. Ακολουθούν οι μικρές παρθένες, κρατώντας επάνω σε ασημένιους δίσκους τα προικιά. Περνούν από τους δρόμους της πόλης της Περγάμου, που είναι ριχζωμένη στο λόφο της ακρόπολης…. Κεντημένα λευκά πανιά, υφάσματα μεταξωτά, χρυσοκέντητοι κάμποι, όνειρα και επιθυμίες ακουμπισμένες με τρυφερότητα, ίδια ανθισμένα στεφάνια, στα κεφάλια των νεονύμφων».

Έτσι ξεκινάει το υπέροχο βιβλίο της Μιράντας Σοφιανού, της εξαιρετικής αυτής γυναίκας που διατηρεί έναν ιστορικό θησαυρό της κεντητικής τέχνης, κειμήλιο από την οικογένεια της «φερμένο» από την Πέργαμο και την Κωνσταντινούπολη.Το βιβλίο «Η προίκα» είναι μια αισθαντική, ιστορική και κοινωνικοπολιτική καταγραφή της Μικρασιατικής ζωής των αρχών του περασμένου αιώνα, μέσα από τις μαρτυρίες των κεντημάτων και των υφασμάτων.

Φωτογραφίες από κεντήματα, φορέματα, τραπεζομάντηλα, κοσμήματα, σκουφάκια παιδικά… όλα αυτά ανάμεσα σε γράμματα, περιγραφές τελετών όπως γάμους και βαφτίσια, ανέκδοτες ιστορίες, παιδικά γέλια και μια τάξη… αυτή την πειθαρχημένη τάξη που διέκρινε αυτές τις μοναδικές γυναίκες της Μικράς Ασιάς. Διπλωμένα και μυρωδάτα ρούχα και προικιά πάντοτε κολλαριστά και καθαρά.

Τα ελληνικά προικιά ξεδιπλώνονται μέσα από το βιβλίο «Η προίκα»

Αυτή η πραγματικά μοναδική τάξη, συνδυασμένη με μια ευγένεια και μια καλλιέργεια, που τις έκανε εξαιρετικές νοικοκυρές. Ανάμεσα στις περιγραφές για τους τσεβρέδες και τις φωτογραφίες με τα πολύχρωμα λουλούδια με χρυσές κλωστές και περίτεχνα σχέδια πάνω σε μοναδικής ποιότητας λινά, βαμβάκια και μετάξια, η Μικρά Ασία μας θυμίζει αλλοτινές εποχές και μια παράδοση που συγκινεί και μας κάνει περήφανους.

Οι δεκάδες γυναίκες σε μοναστήρια γύρω από την Πόλη, έπλεκαν και κεντούσαν τα προικιά των πλούσιων κοριτσιών και συνέχιζαν μια παράδοση πολλών αιώνων. Και αυτό που συγκλονίζει είναι πως τα σχέδια και οι τεχνικές ήταν τόσο ντελικάτες και καλοφτιαγμένες που σχεδόν είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς ότι έχουν καμωθεί από ανθρώπινο χέρι. Η εικαστική αξία αυτών των κεντημάτων είναι αδιαμφισβήτητη επίσης.

Το υλικό της Κας Σοφιανού είναι η αφορμή για την δημιουργία ενός Μουσείου κεντήματοςόπως πολύ σωστά τόνισε στην ομιλία της η Μάγια Τσόκλη, για να κρατηθεί ζωντανή η τεράστια παράδοση, η υπέροχη τέχνη της κεντητικής που τείνει να ξεχαστεί ανάμεσα στα εκατοντάδες «ετοιματζίδικα» ρούχα και τα κεντήματα των μηχανών. Και όπως μας ταξίδεψε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο η Κάτια Δανδουλάκη, έτσι ακριβώς θα πρέπει να ταξιδεύουν οι νέοι μέσα από αυτή την παράδοση που αφήνει παρακαταθήκη η Κα Σοφιανού για τις γενιές που έρχονται, όπως σημείωσε η ηθοποιός. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φοίνικα.

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση