Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Σμύρνη, Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ένα φωτογραφικό λεύκωμα με άγνωστες φωτογραφίες από τη Σμύρνη που βασίζεται στην ομώνυμη ταινία «Σμύρνη, Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922», της Μαρίας Ηλιού αλλά και στη φωτογραφική έκθεση που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις αρχές του 2012 στο Μουσείο Μπενάκη.

Πώς ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα;Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες;

Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου που ακόμα και σήμερα, 90 χρόνια μετά την Καταστροφή, συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Μέσα από άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε και συντηρήθηκε προσεκτικά από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πρωτέας» στην Αμερική, στην Ευρώπη, την Τουρκία και την Ελλάδα, η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού, και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, ξεδιπλώνουν την ιστορία της Σμύρνης από τα κοσμοπολίτικα χρόνια ως τα χρόνια της Καταστροφής του Σεπτεμβρίου 1922.

Οι άγνωστες φωτογραφίες προέρχονται από τα αρχεία της Library of Congress, το Νear East Relief, τα Πανεπιστήμια Harvard και Princeton, το Imperial War Museum, τη Fondation Albert Kahn, την ιδιωτική συλλογή του Pierre de Gigord και πολλά άλλα αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.Το λεύκωμα κυκλοφορεί παράλληλα με την προβολή της ομότιτλης ταινίας-ντοκιμαντέρ στις κινηματογραφικές αίθουσες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Βιογραφικό Μαρίας Ηλιού

Η Μαρία Ηλιού είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα (Ιταλία) Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Παράλληλα, σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στη Σχολή Ipotesi Cinema.

Εργάστηκε σε πολλές μεγάλου μήκους ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη. Έχει ιδρύσει την κινηματογραφική εταιρεία παραγωγής «Πόλη-Πλοίο Φιλμς» και τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες «Πρωτέας» και «Proteus NY Inc». Είναι μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στις αρχές του 2012 παρουσίασε τις τελευταίες της ταινίες Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922 και Διωγμός και ανταλλαγή πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα, 1922-1924 στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ επιμελήθηκε συγχρόνως δύο εκθέσεις βασισμένες στο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό των ταινιών της με τη συνεργασία του ιστορικού Αλέξανδρου Κιτροέφ. Το 2007είχε παρουσιάσει την ταινία της Το Ταξίδι: Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική και πάλι στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Μαρία Ηλιού έχει σκηνοθετήσει επίσης τις ταινίες: Αλεξάνδρεια, μια ερωτική ιστορία (βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χιούστον, ΗΠΑ, 2002), Τρεις εποχές (βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βούρτσμπουργκ στη Γερμανία, 1997, και τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, 1996), Stop the Bombs, Αιγαίο, Παράθυρο στη θάλασσα (βραβείο Ινστιτούτου Luce στη Ρώμη, 1992) και Συνάντηση (βραβείο ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, 1988).

Έκδοση: 2012

Εκδόσεις: Εκδόσεις Μίνωας

Συγγραφέας: Μαρία Ηλιού

Σμύρνη, Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

Σελίδες: 144

Διαστάσεις: 24×27 εκ.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση