Ρυθμοί Αιγαίου – Μια ταινία για τη λύρα, τη μουσική και τη ζωή (Video)

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

«Αὐτὸ τὸ ὄνειρο εἶναι ἡ ζωή»
Φρ. Χαίλντερλιν

Οι λυράρηδες, η καθημερινότητα, ο κύκλος του χρόνου, όπως μετριέται με τους ρυθμούς της αχλαδόσχημης λύρας. Από την Κρήτη ως τη Δράμα κι απ’ τη Θεσσαλονίκη ως τα Δωδεκάνησα. Ο ρυθμός της ζωής στο Αιγαίο, οι εικόνες, οι ήχοι δεμένοι με στίχους του Κωστή Παλαμά και του Φρήντριχ Χαίλντερλιν.
«Ρυθμοί Αιγαίου»
Ένα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Λάμπρου που μόλις ολοκληρώθηκε από τους συνεργάτες του. Ένα ταξίδι που σε συνεπαίρνει.Καρπός ενός μεγάλου ταξιδιού στο Αιγαίο, στη μουσική και τον πολιτισμό του είναι το ντοκιμαντέρ «Ρυθμοί Αιγαίου», που ετοίμαζε ο πρόωρα χαμένος σκηνοθέτης μας Γιάννης Λάμπρου.

Με οδηγό τη λύρα, ο Λάμπρου έχει ετοιμάσει ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην τέχνη αλλά και στην ίδια τη ζωή, με τον τρόπο που μόνον ο ίδιος ήξερε να χειρίζεται ποιητικά τις εικόνες της καθημερινότητας.

Λυράρηδες απ’όλο το Αιγαίο, παλαιότεροι και νεώτεροι, αναγνωρίσιμοι στο Πανελλήνιο, αλλά και λιγότερο γνωστοί, ο Αντώνης Ζωγραφίδης, ο Γιάννης Βάρδας, ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Γιώργος Καλομοίρης, ο Στέλιος Πετράκης, ο Σάββας Περσελής, ο Δημήτρης Σγουρός, ο Γιάννης Κλαδάκης αλλά και ο αείμνηστος Γιάνης Στρίκος, αφηγούνται από τραγούδι σε τραγούδι τη γέννηση, το θάνατο, τον έρωτα τον ίδιο.

Με τον ποιητικό και κάποτε μαγικό ρεαλισμό των εικόνων του, ο Γιάννης Λάμπρου κάνει μια ταινία για τη λύρα, που είναι συνώνυμη της μουσικής αλλά και του πολιτισμού μας. Η δουλειά αυτή, που άφησε ο Γιάννης Λάμπρου, σε ένα προχωρημένο μοντάζ που ο ίδιος επιμελήθηκε, είναι, εκτός των άλλων, και μια καταγραφή δεξιοτεχνών –κάποιοι απ’ αυτούς έχουν ήδη φύγει απ’ τη ζωή– της λύρας, ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τη μουσική του Αιγαίου.

 • Σενάριο – σκηνοθεσία
  Γιάννης Λάμπρου
  Κωνσταντίνος Μπλάθρας
 • Αφήγηση
  Δήμος Αβδελιώδης
 • Φωτογραφία
  Γιώργος Παπανικολάου
 • Μοντάζ
  Αμαλία Πορλίγκη
 • Ήχος
  Παναγιώτης Βούζας
 • Παραγωγή
  Αιγίς Φιλμ

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Αφιέρωμα: Πανηγύρια του χθες

Η σημασία και ο ρόλος των πανηγυριών στη ζωή των ανθρώπων