Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πήρε βίζα το… μισό Βυζάντιο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το Βυζάντιο πλέον μπορεί να ετοιμάζει βαλίτσες για να «μεταναστεύσει» στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς έπεσαν οι υπογραφές στην Ουάσιγκτον για να πραγματοποιηθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η έκθεση «Ουρανός και Γη. Τέχνη του Βυζαντίου από ελληνικές συλλογές» που διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και το Μουσείο Γκετί στο Μαλιμπού.

Με τη διαφορά ότι θα ταξιδέψουν μόλις τα μισά έργα από όσα είχαν αρχικά προγραμματιστεί ενώ η ελληνική πλευρά θα δαπανήσει τα μισά χρήματα από εκείνα που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. Το πρωτόκολλο που θα επιτρέψει σε περίπου 150 έργα τέχνης (λιγότερα από όσα είχαν αρχικά προγραμματιστεί, «για μουσειολογικούς λόγους») να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ υπογράφηκε την Τρίτη από τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον Ερλ Πάουελ παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Βλαζάκη και του έλληνα πρεσβευτή Χρήστου Παναγόπουλου.

Και αν όλα πάνε καλά, τον Οκτώβριο η έκθεση – που υπόσχεται να διαφέρει από τις δύο προηγούμενες που αφορούσαν την ίδια περίοδο και φιλοξενήθηκαν στη Νέα Υόρκη – θα εγκαινιαστεί στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον, όπου θα παραμείνει έως τον Μάρτιο του 2014 και θα ακολουθήσει η μεταφορά της στο Μουσείο Γκετί, στο Μαλιμπού (Απρίλιος – Αύγουστος).

Μέσα από πέντε ενότητες που θα έχουν σχέση με τη μετάβαση από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο, τους διανοούμενους, τις χαρές της ζωής και τον συνεχή διάλογο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και λαούς, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας: από τη Θεσσαλονίκη έως την Αθήνα, από τη Θήβα έως την Αρτα και από την Κόρινθο και τον Μυστρά ώς και την Κρήτη. Και να ανακαλύψουν ότι στους έντεκα αιώνες ζωής του το Βυζάντιο δεν περιορίστηκε στο να γεννά εκκλησίες, σταυρούς και εικόνες. Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στο στίγμα της ελληνικής παρουσίας στο Βυζάντιο, υπόμνηση που θα λειτουργήσει ως απάντηση στις αντίστοιχες πρόσφατες εκθέσεις που έχει διοργανώσει διεθνώς η Τουρκία.

Αν και επί υπουργίας Παύλου Γερουλάνου, όταν και είχε αναληφθεί η πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, είχε ανακοινωθεί πως το κόστος της έκθεσης θα ανερχόταν στα 3,2 εκατ. ευρώ (ποσό που θα καλυπτόταν από χορηγούς με την εγγύηση του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου), ύστερα από την υπογραφή του πρωτοκόλλου το αρμόδιο ελληνικό υπουργείο υποστηρίζει πως η δαπάνη από ελληνικής πλευράς θα κυμανθεί στο 1,3 εκατ. ευρώ (300.000 χορηγία του ΟΠΑΠ για την έκδοση καταλόγου και ένα εκατομμύριο θα αναζητηθεί από χορηγούς). Το υπόλοιπο κόστος που είναι και το μεγαλύτερο καθώς αφορά την ασφάλεια και τη μεταφορά εντός ΗΠΑ των αρχαιοτήτων, τις μουσειολογικές μελέτες και την προβολή θα καλυφθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω «του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η έκθεση».

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση