Παραδοσιακή Ηπειρώτικη Βραδιά στο Λαύριο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ηπειρώτικη παραδοσιακή βραδυά Μουσικής και Χορού, από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Λαυρεωτικής, το Σάββατο 13-07-2013, στο Λαύριο.

 

Διαβάστε παρακάτω τον χαιρετισμό – ομιλία του Προέδρου Μανώλη Λαμπίρη στην εκδήλωση.

 

Τους χορούς δίδαξε η κα Μώρογλου Μαρία και έλαβαν μέρος αλφαβητικά :


– Οι κυρίες : Καραμπίκα Γεωργία, Κλάγκου Γεωργία, Κούτα Αγγελική, Κούτα Κωνσταντίνα, Λαμπρούση Ευτυχία, Μότση Ελισάβετ, Μπότσαρη Ζαχαρούλα, Μώρογλου Μαρία, Νάση Θεοδώρα, Πανάγιου Χάιδω, Ροβόλα Αικατερίνη, Σπύρου Ελευθερία, Σταυροπούλου Λαμπρινή, Σιούτη Ευαγγελία, Τσαντούλα Τζένη.

 

– Οι κύριοι : Θεοδώρου Άρης, Κλάγκος Δημήτριος, Κούτας Νικόλαος, Λαμπίρης Μανώλης, Λαμπρούσης Γεώργιος, Νάσης Αθανάσιος, Πάζας Γεώργιος, Παπαλέξης Χριστόφορος.

 

ηπειρώτες λαυρεωτικής ηπειρώτικη βραδιά 1

 

Η Ομιλία – Χαιρετισμός του Προέδρου Μανώλη Λαμπίρη:

» Πατριώτες & πατριώτισσες, Φίλες & φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε, στην αποψινή μας βραδιά να απολαύσετε παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Ηπείρου . Είναι η Τρίτη χρονιά που συμμετάσχουμε στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου μας. Τη χορευτική ομάδα που θα γνωρίσετε , δημιουργήθηκε στις αρχές του 2013 με πολύ κόπο και προσπάθεια που καταβάλλαμε όλοι μας ώστε σήμερα τους χορούς που θα παρακολουθήσετε να είναι αντάξιοι άλλων χορευτικών ομάδων.


Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σας προσπαθούμε να αναπτύξουμε δεσμούς γνωριμίας φιλίας αλληλεγγύης και συνεργασίας πρωτίστως με όλους τους Ηπειρώτες άλλα και τους κατοίκους του Δήμου. Σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε τα ΗΘΗ και τα ΕΘΙΜΑ ,τη ΠΑΡΑΔΟΣΗ και την ΙΣΤΟΡΙΑ Της Ηπείρου!(Όσοι αγαπάτε την Ήπειρο ελάτε να συστρατευτείτε μαζί μας).


Οφείλουμε να τα παραδώσουμε οχι μόνο όπως τα βρήκαμε αλλά ψάχνοντας πίσω στο χρόνο να βρούμε και άλλα που σιγά σιγά έχουν χαθεί. Πάντα προς όφελος της ιστορικής κληρονομιάς και παράδοσης! Να μην επιτρέψουμε να αλιωθούν και να εκλείψουν. Αλήθεια πόσοι από εμάς θυμούνται τον Ηπειρώτικο Θρησκευτικό Γάμο , τις Τζαμάλες της Αποκριάς ,το Παραδοσιακό Πανηγύρι και τόσα άλλα.


Μας έφαγε η ξενόφερτη κουλτούρα. Με κάθε μας προσπάθεια θα προβάλουμε την Ήπειρο χωρίς να αποκλείουμε την ντόπια κοινωνία και τους δημιουργούς της. Δυστυχώς πρέπει με εκδηλώσεις να διδάξουμε την ιστορία που σήμερα λείπει από τα σχολεία . Οι νεότεροι , οι νέοι και οι νέες μας να γνωρίσουν πως κάθε λαγκάδι, κάθε λόφος, κάθε βουνοκορφή είναι ποτισμένα με αίμα των προπαππούδων ,παππούδων των πατεράδων μας. Να μην λησμονήσουμε ποτέ το ΣΟΥΛΙ ,το ΚΟΥΓΚΙ , το ΜΠΙΖΑΝΙ ,το ΚΟΜΜΕΝΟ Αρτας .


Φίλες και Φίλοι είναι ανάγκη να τα διατηρήσουμε ζωντανά στην μνήμη όλα αυτά και να μην επιτρέψουμε στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης να τα παρασύρει στην καταστροφή και τη λήθη! Ακούγοντας το γλυκό ήχο της φλογέρας , του κλαρίνου της ηπειρώτικης μουσικής δημιουργούνται μέσα μας διαφορετικά αισθήματα. Αυτό κάνει το κάθε Ηπειρώτικο τραγούδι ξεχωριστό ανάμεσα στο μουσικό στερέωμα. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν τα Ηπειρώτικα μοιρολόγια ,δεν γινόταν εκδήλωση χαράς ή λύπης χωρίς να αρχίζει και να κλείνει με μοιρολόι .


Είναι βέβαιο όσο οι νέοι μας θα ξεσηκώνονται, θα πετάγονται να κρατηθούν στο χορό ,σε πίστες, σε αλώνια ,σε αλάνες ακούγοντας το μαντίλι καλαματιανό ,τη καραγκούνα , το μπάλο , Γιάννη μου το μαντήλι σου, θρακιώτικο, τη ποντιακή και κρητική λύρα . Δεν έχουμε φόβο να ξεχαστούν αρκεί τα ίδια ακούσματα να τα έχουμε και στο σπίτι μας. Σιγά σιγά οι στόχοι που έχουμε θέση σαν Σύλλογος αρχίζουν να πραγματοποιούνται!


Εκδηλώσεις , όπως «οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ» , πρόσφατα «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ», «τα ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ Της ΗΠΕΙΡΟΥ» προξενούν το ενδιαφέρον,της κοινωνίας θα τα επαναλάβουμε προσεχώς σε ΚΕΡΑΤΕΑ και στο ΛΑΥΡΙΟ. Περιμένουμε από το Σεπτέμβριο τα παιδιάς σας να τα διδάξουμε παραδοσιακούς χορούς σε ξεχωριστό τμήμα στο γραφείο του Συλλόγου( εάν έχουμε γραφείο με ηλεκτρικό ρεύμα) διαφορετικά σε πείσμα όλων θα συνεχίσουμε να κάνουμε πρόβες στη Πλατεία Ηρώων!


Πρέπει η Δημοτική αρχή να αντιληφθεί πλήρως τη προσφορά των πολιτιστικών Συλλόγων, πολιτισμός δεν είναι μόνο το αρχαίο θέατρο αλλά και τα 60 χρόνια προσφοράς της Δώρας Στράτου, τα 110 χρόνια του Λυκείου Ελληνίδων, να σεβόμαστε τον κόπο και τον μόχθο όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται τόσα χρόνια για να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση .

 

ηπειρώτες λαυρεωτικής ηπειρώτικη βραδιά 1

Πριν κλείσω να κάνω προτάσεις προς την νυν Δημοτική αρχή και την επόμενη όποιοι αν είναι:


1)Θα ήταν ωφέλιμο για τον δήμο μας η κατασκευή εύλογου αριθμού μονίμων στεγασμένων περιπτέρων σε χώρο του Δήμου ώστε να φροντίζουν οι Σύλλογοι και μέσω των Επιμελητηρίων να εκθέτουν τα προϊόντα τους μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας.

2)Να καθιερωθεί μία ώρα την εβδομάδα παραδοσιακής μουσικής στο Δημοτικό Ραδιόφων.

3)Σε συνεργασία με τους Συλλόγους να δημιουργηθεί σχολή παραδοσιακών χορών και εργαστηρι παραδοσιακών στολών.Κλείνοντας να ευχαρίστησω όσους προσέφεραν και βοήθησαν στην αποψινή μας εκδήλωση , είτε ως χορηγοί είτε προσφέροντας εργασία.


Να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Δ.Σ. το Τσούνη Γεώργιο, το Καραμπικα Γεώργιο, τη Κούτα Αγγελική, τη Χολέβα Κυριακή, το Νάση Αθανασιο, το Τσαντούλα Χαράλαμπο και το Σιούτη Νικόλαο.Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ ιδιαίτερα στους εξαιρετικούς συνεργάτης του Δήμου ,τους ηλεκτρολόγους που πραγματικά χωρίς να αμοίβονται μας εξυπηρετούν και μας βοηθούν είναι ο Πνευματικός Παντελής και ο Κυριάκος Ανέστης. Επίσης το Δημοτικό Ραδιόφωνο και την κυρία Τασία Καραγιώργου που αφιέρωσε ραδιοφωνικές εκπομπές για το Σύλλογό μας.»

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.