Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του τσίμπαλου & σαντουριού Νίκος Καρατάσος “έφυγε” χθες σε ηλικία 86 ετών

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Έφυγε χθες στα 86 του χρόνια ο σπουδαίος Νίκος Καρατάσος, αφήνοντας παρακαταθήκη την ανεκτίμητη προσφορά του στην μουσική παράδοση ως δεξιοτέχνης του σαντουριού και του τσίμπαλου. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 17:00μμ στον Άγιο Βασίλειο Περιστερίου.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του
Ο Νίκος Καρατάσος γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά, με καταγωγή από τον πατέρα του το Άργος και της μητέρας του τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Από την ηλικία των 13 ετών πρωτοπαίζει σαντούρι που του έμαθε ο οργανοπαίκτης Μικρασιάτης παππούς του. Λίγα χρόνια αργότερα, ανακαλύπτει το τσίμπαλο (ίδιο όργανο με το σαντούρι) και αφιερώνεται σε αυτό.

Από το 1945 έως το 1962 έπαιζε σαντούρι σε κέντρα, γάμους και πανηγύρια. Το 1962 πήγε για ένα χρόνο στην Αμερική με τον Όμιλο Ελληνικών Λαϊκών Χορών «Ελένη Τσαούλη». Έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, σε συναυλίες δημοτικής μουσικής, ενώ έχει παίξει μουσική σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα και στον κινηματογράφο. Έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό δίσκων και το 1987 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με όνομα Λαϊκός Οργανοπαίκτης.

Για τη ζωή του Νίκου Καρατάσου κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο: Νίκος Καρατάσος και η Ελληνική Λαϊκή και Δημοτική Παράδοση. Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο ιστορικός Γ.Ντελόπουλος και ο Γλωσσολόγος Π.Μπεκρής.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Ω Παναγιά Γαλατζανή – Παραδοσιακό Δωδεκανήσων

Πρόκειται για τραγούδι - προσευχή στην Παναγιά, που λένε οι γυναίκες και οι μανάδες των ναυτικών, περιμένοντάς τους να γυρίσουν από το ταξίδι