Ο Ψαρογιώργης σ’ένα ταξίδι στους παραδοσιακούς ήχους της Κρήτης

Τοποθεσία: Κρήτη Περιφέρεια: Κρήτη Φυλή: Κρήτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

psarogiorgist
Την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 22.30,στη σκηνή τουτο καφέ αμάν της πόλης» θα βρίσκεται ο ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και δεξιοτέχνης στο κρητικό λαούτο, Γιώργης Ξυλούρης, ή αλλιώς Ψαρογιώργης, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, για να μας ταξιδέψει στους παραδοσιακούς ήχους της Κρήτης, με τα κομμάτια της μουσικής διαδρομής του. Μαζί του συμπράττουν ο Αχιλλέας Περσίδης με το λαούτο του και Παναγιώτης Κατσικιώτης (Τσίκο) στα κρουστά. Η από παλιά μεταξύ τους καλλιτεχνική σύνδεση και τα σημεία επαφής, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μιας κοινής μουσικής δόνησης με αυτοσχεδιασμούς και διαλόγους επί σκηνής, σε μια μυσταγωγική παράσταση-οδοιπορικό στα κλασσικά και πιο νέα μουσικά μονοπάτια της Κρήτης.

Ο Γιώργης Ξυλούρης έχει αναδείξει το κρητικό λαούτο, από όργανο συνοδείας σε σολιστικό, βάζοντας τη δική του σφραγίδα στις εμφανίσεις του. Οι συναυλίες του, μέσα από το ρυθμό και την αυθεντική λαϊκή έκφραση, παρασύρουν σε ένα ταξίδι ηχοχρωμάτων το κοινό, το οποίο βιώνει κάθε φορά μια μοναδική μουσική εμπειρία. Ο Ψαρογιώργης ανατράφηκε μέσα στη μουσική παράδοση των Ανωγείων και είναι απόγονος οικογένειας μουσικών του ορεινού αυτού χωριού. Ο θείος του, Νίκος Ξυλούρης, συνέβαλε στην αναζωπύρωση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής και την εξέλιξη του σύγχρονου πολιτικού τραγουδιού. Ο πατέρας του, ο Ψαραντώνης, είναι γνωστός λυράρης και ο θείος του, ο Ψαρογιάννης, λαουτιέρης.

Συμμετέχοντας σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και σε συνεργασία με μουσικούς της ροκ, ο Ψαρογιώργης είναι ερμηνευτής διεθνούς επιπέδου, όχι μόνο της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης, αλλά του κόσμου. Ο Αχιλλέας Περσίδης, κιθαρίστας από 11 ετών, γνωρίζει όσο κανείς άλλος την τέχνη της κιθάρας και του λαούτου. Είναι ο δημιουργός του συνόλου «ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ». Έχει αναπτύξει προσωπικό ύφος σύνθεσης και παιξίματος, όπως επίσης και προσωπικά ανοιχτά κουρδίσματα, δίνοντας στην κιθάρα ιδιαίτερο ύφος.

Ο Παναγιώτης Κατσικιώτης (Τσίκο), με μια μουσική πορεία 30 και περισσότερων ετών, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους εκτελεστές κρουστών. Έχει υπάρξει, από το 1982, κατά χρονολογική σειρά μέλος των «Σύνδρομο», «Tonal Orchestra», «Άλλα Μαντάτα», «Νότιος Ήχος», «Palyrria», «Dubient», «Κάτω από το Δέντρο», «Γεια σου Τάκη».

Είσοδος: 10 ευρώ/άτομο, με κρασί ή ρακκή. Ελάχιστη κατανάλωση: μπαρ 5 ευρώ/άτομο, τραπέζι 15 ευρώ/άτομο. Διαθέσιμο και σαρακοστιανό μενού.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.