Νέο Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας

Τοποθεσία: Καλαμάτα Νομός: ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Περιφέρεια: Πελοπόννησος Φυλή: Καλαματιανοί

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το καλοκαίρι του 2016 θα λειτουργήσει το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, όπως δήλωσε η κα.Σοφία Καπετανάκη έφορος Λαογραφίας του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην εκδήλωση «Μεσσηνία: Χτίζοντας παραδόσεις και πολιτισμό – Δημιουργώντας ανάπτυξη» στο «Elite».

Η ίδια μίλησε για το νέο μουσείο με τις αυθεντικές φορεσιές, τα κοσμήματα, τα υφαντικά εργαλεία του ΛΕΚ, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και πολυχώρο εκδηλώσεων. Για πρώτη φορά προβλήθηκε και το σχετικό βίντεο, του οποίου οι εικόνες ήταν εντυπωσιακές.

Η συλλογή αυτή αρχικά ήταν προσωπική και αργότερα δωρήθηκε στο Λύκειο. Είναι μία από τις πληρέστερες συλλογές στην Ελλάδα, αφού τα ενδύματα είναι από όλες τις περιοχές. Οι φορεσιές είναι ολοκληρωμένες ανδρικές και γυναικείες και υπάρχουν και μεμονωμένα κομμάτια φορεσιών, υφαντά και κεντήματα. Όλο το υλικό δέχθηκε τη φροντίδα από εξειδικευμένο συντηρητή. Τα ενδύματα είναι όλα αυθεντικά. Το μουσείο θα έχει και εποπτικά μέσα πληροφόρησης για τον θεατή, έτσι ώστε η ξενάγηση να γίνεται με τρόπο κατανοητό και θελκτικό.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.