Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Μουσείο Δελφών : Φύλακας της μνήμης

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Η επιλογή έγινε διότι, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συμβουλίου Τέτη Χατζηνικολάου, το συμβούλιο εκτίμησε τη διαχρονική προσφορά και τη συμβολή του στη διάσωση και την προβολή της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμπίπτει, δε, με τα 110 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ετσι, το συγκεκριμένο μουσείο των Δελφών θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων τον Μάιο του 2013, που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία (μνήμη+ δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή».

Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του ρόλου του μουσείου ως κέντρου διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και ενίσχυσης της πνευματικής δημιουργίας, συνεπώς διατήρησης της συνοχής της κοινότητας, ανάπτυξης και μετασχηματισμού της προς όφελος όχι μόνο της ίδιας αλλά και της ανθρωπότητας.

«Η επιλογή αυτή», σημειώνει η έφορος Αρχαιοτήτων Νάνση Ψάλτη, «είναι ιδιαίτερα τιμητική για την Ι’ ΕΠΚΑ, η οποία θα αναλάβει τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη της καίριας συμβολής του μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ως μνημείων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διαρκούς πνευματικής έμπνευσης και δημιουργίας».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μέσω ποικίλων δράσεων θα προβληθούν οι εξής θεματικές ενότητες: α) ο παιδευτικός και παράλληλα ψυχαγωγικός ρόλος του μουσείου, β) η καίρια συμβολή του στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στη θεμελίωση των βάσεων για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος, γ) η λειτουργία του μουσείου ως χώρου κοινωνικού διαλόγου, δ) η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ε) η λειτουργία του μουσείου ως ενός εργαστηρίου ανάπτυξης καινοτόμων πρακτικών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακόμα είναι νωρίς για συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αλλά οι δράσεις ετοιμάζονται πυρετωδώς όχι μονάχα στους Δελφούς, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το πρώτο Μουσείο στους Δελφούς, που οικοδομήθηκε το 1903 κατόπιν δωρεάς του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού σε σχέδια του Γάλλου αρχιτέκτονα Τουρνέρ, ήταν ένα απλό οίκημα με μόνο δύο πτέρυγες οι οποίες φιλοξενούσαν τα ευρήματα του ιερού που έφερνε τότε στο φως η ανασκαφή των Γάλλων αρχαιολόγων.

Το κτίριο αυτό επεκτάθηκε κάπως στο διάστημα 1935-1936. Μια πλήρης ανακατασκευή και επέκτασή του άρχισε το 1958 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, στη συνέχεια έγιναν αρκετές τροποποιήσεις, ενώ το σημερινό κτίριο υπογράφεται από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη. Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία. Σήμερα το ICOM αριθμεί περίπου 22.000 μέλη σε όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 145 χώρες.

Tης Αγγελικής Κώττη

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση