Μνήμες από τον Άη Στράτη στην Καβάλα

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αη Στράτης, Φωτογραφικά Ιχνη (1940-1970)», με τη φωτογραφική συλλογή, γνωστή και σαν «αρχείο Μανικάκη», διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας. Η έκθεση θα παρουσιασθεί στη Δημοτική Καπναποθήκη από 16 ως 30 Νοεμβρίου 2013.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα της Δημοτικής Καπναποθήκης του δήμου Καβάλας.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το αρχείο του αυτοδίδακτου φωτογράφου Βασίλη Μανικάκη που γεννήθηκε το 1907 στον Αη Στράτη. Αρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν και η λειτουργία του στρατοπέδου των εξόριστων στον Αη Στράτη του επέτρεψε να επιδοθεί συστηματικά με την τέχνη. Ο Μανικάκης άφησε ένα έργο που αναφέρεται αποκλειστικά στο νησί και στους ανθρώπους που έζησαν εκεί.

 

Η πολιτεία το 1997, δια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και τον τότε υπουργό Αιγαίου Αντώνη Κοτσακά, αποφάσισε, για να μη χαθεί όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, να το αναδείξει κάνοντας ένα μέρος αυτού λεύκωμα και ομότιτλη φωτογραφική έκθεση.

Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο «Αη Στράτης Φωτογραφικά Ιχνη» με λαογραφικό υλικό, μετά από ερευνητικό πρόγραμμα-μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Ιστορική, κοινωνική και οικοσυστηματική προσέγγιση του Αγίου Ευστρατίου», με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιώργο Νικολακάκη. Ο Βασίλης Μανικάκης δεν πρόλαβε να δει να γίνεται γνωστό το έργο του. Πέθανε το 1998.

 

Το 2000 οργανώθηκε για πρώτη φορά η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάσθηκε το βιβλίο. Η έκθεση ταξίδευσε στη Λήμνο, στο Ηράκλειο, στη Μυτιλήνη, στο Τελόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και στο Σίδνει της Αυστραλίας.

 

Πέρυσι, σε συνεργασία με τη διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Βόλου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μήνα Φωτογραφίας» παρουσιάσθηκε η εν λόγω έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο της πόλης του Βόλου. Το υπουργείο Αιγαίου παραχώρησε τα εκδοτικά δικαιώματα στην πρώην Κοινότητα του Αη-Στράτη, για να αποτελεί η έκδοση μέσο προβολής του νησιού.

 

Για όλο αυτό το έργο πολύτιμος βοηθός υπήρξε ο γιος του Βύρων Μανικάκης, ο οποίος θα προλογίσει στα εγκαίνια της έκθεσης στην Καβάλα.

 

πηγη : http://www.real.gr

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.