Μικρό Λενιώ παινεύτηκε – Από τον Βαγγέλη Δασκαλούδη που έφυγε από κοντά μας

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το παρόν βίντεο αφιερώνεται στον κορυφαίο ψάλτη, τραγουδιστή και ερμηνευτή των παραδοσιακών τραγουδιών της Νικήσιανης και ευρύτερα της περιοχής του Παγγαίου, Βαγγέλη Δασκαλούδη, ο οποίος έφυγε από κοντά μας στις 22/11/2016, αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη και μια πολύτιμη κληρονομιά.

Όλες οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι από το κανάλι στο Youtube Greek Folk Music [dimitris804]

Πολύ παλιό τραγούδι της Ανατολικής Μακεδονίας που ανήκει στην κατηγορία των Παραλογών, δηλαδή επίπλαστων τραγουδιών με τραγικό περιεχόμενο και συγκινητικό ή εξίσου τραγικό τέλος. Η συγκεκριμένη παραλλαγή προέρχεται από το κεφαλοχώρι του Παγγαίου, τη Νικήσιανη Καβάλας, αλλά σε πολλές παραλλαγές συναντάται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, ως Ρηνούλα, Λενιώ ή Ευγενούλα. Συναντάται στα χωριά του Παγγαίου, στην περιοχή της Νιγρίτας και Δαρνακοχωρίων Σερρών, καθώς και στην περιοχή των Πύργων και Πετρούσσας Δράμας.

Ο Βαγγέλης Δασκαλούδης γεννήθηκε το 1923 στη Νικήσιανη Καβάλας, όπου και έζησε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής του. Από μικρός άκουγε και αποτύπωνε στο μυαλό του τα τραγούδια που έλεγαν οι γονείς του και οι γέροντες του χωριού του. Σε ηλικία 18 χρονών σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και έγινε ψάλτης. Στον πόλεμο τραυματίστηκε και έτσι το κράτος του χορήγησε και άδεια περιπτέρου. Δεν έχανε όμως ευκαιρία να τραγουδήσει για τους φίλους του και τις εκδηλώσεις των γύρω περιοχών, μάλιστα έφτιαξε και δικό του συγκρότημα, όπου και ο ίδιος έπαιζε ακκορντεόν. Είχε γίνει πολύ αγαπητός σε όλα τα χωριά του Παγγαίου. Έτσι όταν ο Σίμων Καράς περιόδευε στη Μακεδονία ,τον έστειλαν να ηχογραφήσει και τον Δασκαλούδη, και έμεινε κατάπληκτος από την τέχνη του. Μετά από αρκετά χρόνια εμφανίστηκε σε αποκριάτικη εκπομπή της ΕΡΤ οπότε έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο. Τότε ήταν που τον κάλεσε η Δώρα Στράτου στο θέατρό της. Χάρη στην επιτυχία που είχαν οι εμφανίσεις του, συνεχίστηκαν για πέντε ολόκληρες σαιζόν, από το 1976 ως το 1980. ένα μέρος από το ρεπερτόριό του ηχογραφήθηκε σε δίσκους ήταν με τους αδελφούς Χίντζους.

Δίσκος: «Ζουρνάδες – Ε. Δασκαλούδης»
Τραγούδι: Βαγγέλης Δασκαλούδης
Ζουρνάς: Δ. Χίτζος, Ζ. Χίτζος
Τουμπελέκι: Γ. Γευγελής

Οι στίχοι:
Μικρό Λενιώ παινεύτηκε πως Χάρο δε φοβάται
κι ο Χάροντας σαν τ’ άκουσε πολύ τον κακόφανη
στέλνει πλευρίτη φοβερό για να τη πλευριτώσει,
πλευρίτωσε κι αρρώστησε (βαριά για να πεθάνει.
Μπαίνουν και βγαίνουν οι γιατροί, μα γιατρειά δεν έχει
μπαίνει και βγαίνει η μάνα της και τα μαλλιά τραβάει).

Αέρας τα φυσάει τα πλατανόφυλλα,
Θεός να τα φυλάει τα Ελληνόπουλα.
Πέτρα στο σιτάρι και ήρα στη φακή,
κορίτσι φιλημένο, δεν έχει πια ντροπή.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Ω Παναγιά Γαλατζανή – Παραδοσιακό Δωδεκανήσων

Πρόκειται για τραγούδι - προσευχή στην Παναγιά, που λένε οι γυναίκες και οι μανάδες των ναυτικών, περιμένοντάς τους να γυρίσουν από το ταξίδι