Μάγεψε το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στην Ελασσόνα

Τοποθεσία: Ελασσόνα Νομός: ΛΑΡΙΣΑΣ Περιφέρεια: Θεσσαλία

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μια σπάνια εκδήλωση – κόσμημα της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας Μυσταγωγία και παράδοση στην Ελασσόνα
Σε μυσταγωγία εξελίχθηκε στην Ελασσόνα το «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2014», που διοργανώθηκε από την πολυβραβευμένη Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», στα πλαίσια του «16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού»,στο μεγάλο ταξίδι των φωνών από τη Βουλγαρία ως την Κάτω Ιταλία.

Το μεγάλο ταξίδι των φωνών που διαρκώς ξαναρχίζει, ανανεώνοντας προορισμούς, διευρύνοντας προορισμούς, καλωσορίζοντας νέους συνταξιδιώτες, πέρασε φέτος από την Ελασσόνα και συνάντησε για 5η συνεχή χρονιά το Ελασσονίτικο παραδοσιακό τραγούδι, στο Θερινό Θέατρο Ελασσόνας . Γνήσιες φωνές ,πανέμορφα παραδοσιακά τραγούδια που διασώζονται από γενιά σε γενιά ,θαυμάσιοι μουσικοί ερμηνευτές ,συγκίνηση και πάνω απ’ όλα ελληνικός λαϊκός πολιτισμός ,σε όλο του το μεγαλείο ,ήταν το αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής προσπάθειας .

Πρόκειται για μια μεγάλη συνεργασία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (πρόεδρος Κ. Σκριάπας ) και της ΑΜΚΕ Άπειρος (πρόεδρος Αλέξ. Λαμπρίδης) και έτσι το Πολυφωνικό Καραβάνι 2014,κάθε χρόνο περνά , από τον Θεσσαλικό Όλυμπο (προηγήθηκαν η Γιαννωτά ,το Πύθιο ,η Τσαριτσάνη και η Κρανιά Ελασσόνας) , σμίγει στο διάβα του την καρδιά των Βαλκανίων με την καρδιά της Μεσογείου και έχει ως κέντρο των εκδηλώσεών του στην πολύφωνη « Άπειρο» Ήπειρο.

Πολυφωνικό Σύνολο Χαονια στην Ελασσόνα

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κ. Σκριάπας και ο Πρόεδρος της Λαογραφικής -Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας κ. Ι. Σαμώτας «Το μεγάλο ταξίδι των φωνών, η 16η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού ,στον πιο όμορφο σταθμό του, στην πιο γενναιόδωρη γιορτή πολυφωνίας, έκανε μια στάση,κάτω από το περίφημο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και ταξίδεψε τους τυχερούς θεατές ,σε μια σπάνιας ομορφιάς βραδιά, με φωνές πολύτροπες και πολύχρωμες, φωνές πολύγλωσσες και πολύφωνες. Φωνές που κομίζουν τόπο, χρόνο, μνήμη.

Φωνές που αντηχούν έρωτες, θανάτους και ξενιτιές. Φωνές κατοικημένες από βουνά, ποτάμια, αντάρες και θάλασσες. Φωνές απέριττες, δωρικές. Φωνές που σμίγουν για να ταξιδέψουν σαν πουλιά,από την Ήπειρο ,Β. Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία ,Κάτω Ιταλία ,μέχρι και τη Σικελία .
Η πιο υποσχετική πολυφωνική σύναξη του μεγάλου ταξιδιού του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, μια γιορτή «εν φωναίς και οργάνοις» έσμιξε τις πολύφωνες φωνές με τους πιο όμορφους σκοπούς και χορούς της παρολύμπιας περιοχής με τη συμμετοχή θαυμάσιων συγκροτημάτων ,όπως είναι το περίφημο πολυφωνικό σύνολο «ΧΑΟΝΙΑ», ο Μορφωτικός Σύλλογος Βερδικούσσας «Η Ομόνοια» , Μορφωτικός Σύλλογος Αραδοσιβίων (Ποντιακός ) , Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθίου «Πύθιος Απόλλωνας», Ομάδα Γυναικών Σπαρμού κ.ά. που συγκίνησαν το τυχερό ακροατήριο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ,ως επίσημη προσκεκλημένη η παραδοσιακή ορχήστρα του Θανάση Σαμόλαδου , που με ήχους γηγενείς και αυθεντικούς προσέδωσε μια μυσταγωγία στην μεγάλη αυτή συνάντηση των φωνών. Η Διοργάνωση της συναυλίας έγινε από την Λαογραφική -Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας και την ΑΜΚΕ «Άπειρος» (η αρχαία, δωρική ονομασία της Ηπείρου) που φέτος κλείνει 16 χρόνια δράσης και προσφοράς ,υπό την αιγίδα και συνεργασία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τη στήριξη του Δήμου Ελασσόνας. Η συναυλία αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ 2014,στα πλαίσια του 16ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ,που θα συνεχιστεί με το μεγάλο ταξίδι των φωνών από τα Βαλκάνια ως την Κάτω Ιταλία (Καλαβρία).

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Ο πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Σκριάπας Κων/νος Κων. Κυριλλίδης
Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Δημοσιογράφος

Ακολουθεί PHOTO GALLERY

Gallery

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.