Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

«Λίφτινγκ» στο αρχαίο θέατρο Σικυώνας

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ενα αρχιτεκτονικό κόσμημα της αρχαιότητας, το ελληνιστικό θέατρο Σικυώνας, θα δεχθεί σύντομα τις φροντίδες της αρχαιολογικής υπηρεσίας και κατόπιν θα δοθεί στην τοπική κοινωνία, όσο η μελλοντική του κατάσταση θα επιτρέψει.

Η σχετική μελέτη συζητήθηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έλαβε το «πράσινο φως» για τη σταδιακή υλοποίησή της.Σταδιακή, αφού οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη, φέτος και του χρόνου, προβλέπονται: Συνολική προμελέτη αναγνώρισης του μνημείου, διάγνωσης της παθολογίας του και διαμόρφωσης μιας γενικής πολιτικής ανάδειξής του.

Θα γίνουν, ανάμεσα σε άλλα, διερευνητικές ανασκαφικές τομές, γεωφυσική έρευνα των πρανών και των υποστρωμάτων των θολωτών διόδων, αρχαιολογικοί καθαρισμοί και αποψιλώσεις για την αποκάλυψη θραυσμάτων και σημαντικών αρχιτεκτονικών μελών.

Επίσης, εργασίες συστηματικής αναγνώρισης, ταξινόμησης και μελέτης των κατά χώραν και διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, αντιστηρίξεις τυχόν ετοιμόρροπων μερών, στοιχειώδης διαμόρφωση ερειπίων, συγκολλήσεις και στερεώσεις σωστικού χαρακτήρα, εργασίες εξυγίανσης υποστρωμάτων και θεμελίων.

Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και τον Δήμο Σικυωνίων, που θα καταβάλουν το ποσό των 100.000€ έκαστος. Παράλληλα το Σωματείο «Διάζωμα» θα χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των περίπου 10.000€, ποσό που πιθανώς να αυξηθεί από νέες χορηγίες και δωρεές. Επικεφαλής του εγχειρήματος θα είναι ο έφορος αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας.

Εως το 2019

Στη β’ φάση, από το 2015 έως το 2019, θα συνεχιστούν οι εργασίες αποκάλυψης, προστασίας και αναστήλωσης, ανάλογα με την πρόοδο των χρηματοδοτήσεων και την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.Το θέατρο της Σικυώνας χρονολογείται περί τα τέλη του 4ου / αρχές του 3ου αι. π.Χ. Το κοίλο του θεάτρου, διαμέτρου 125μ., έχει όψη προς τα βορειοανατολικά. Εχει ανασκαφεί μόνο τμήμα του κατώτερου διαζώματος όπου δεκαέξι κλιμακωτοί διάδρομοι ορίζουν δεκαπέντε κερκίδες (εδώλια).

Με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ., η ΛΖ΄ ΕΠΚΑ πραγματοποίησε με αυτεπιστασία, κατά τα έτη 2006-2007, εργασίες αναστήλωσης της Ανατολικής Θολωτής Διόδου, ενώ υποστυλώθηκε προσωρινά και η Δυτική Θολωτή Δίοδος.

Το αρχαίο θέατρο, που κατά υπολογισμούς χωρούσε στην αρχαιότητα περίπου 10.000 θεατές και συγκαταλέγεται στα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν για μικρής έκτασης θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις, που διοργάνωνε πρωτίστως η τοπική κοινωνία.

Αγγελική Κωττη

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση