Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Πρέβεζας

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κόσμου κορυφώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Πρέβεζας.

Ο φετινός εορτασμός της τοπικής επετείου ήταν διαφορετικός, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωσης της Πρέβεζας ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε έκθεση αρχειακού υλικού, προβολή ντοκιμαντέρ για τους κανταδόρους της Πρέβεζας, επιμνημόσυνη δέση στο μνημείο πεσόντων της Νικόπολης, κεντρική ομιλία, πανηγυρική δοξολογία, απολυτήρια μνημείου, βαρκαρόλα, αγώνα δόμους νίκης και θεατρική παράσταση.

Να αναφέρουμε ότι τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πλήθος κόσμου (ανάμεσά τους ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, οι βουλευτές Δημήτρης Τσουμάνης , Κώστας Μπάρκας και Νίκη Φούντα, ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων Κωσταντίνος Τσαγκαράς εκπρόσωποι τω νπόλεων του Δικτύου Πάφου με επικεφαλής τον Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη , η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη και άλλοι φορείς ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Αρχιεπισκόπου της Καθολικής Εκκλησίας Ηπείρου και Επτανήσου Στεφάνου.

Στις δηλώσεις τους όλοι αναφέρθηκαν στο μήνυμα της επετείου για ενότητα Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Χρήστος Μπαΐλης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Το 2012 είναι χρονιά ορόσημο για την πόλη. Η Πρέβεζα τιμάται και τιμά το παρελθόν, αναδεικνύει το παρόν και οραματίζεται το μέλλον. Αν η τιμή στους νεκρούς είναι καθήκον, η τιμή στους ήρωες νεκρούς, αποτελεί ιερή υποχρέωση όλων μας. Λαοί που παρέδωσαν την προσφορά των προγόνων τους στη λήθη του χρόνου, είτε αφομοιώθηκαν είτε εξαφανίστηκαν. Η άγνοια του ιστορικού παρελθόντος οδηγεί σε λάθος πορεία. Την ιστορική μνήμη τη χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά». Το δικό του μήνυμα για τα 100 χρόνια Ελευθερίας έστειλε επίσης ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας σχολιάζοντας πάντως ότι η επέτειος συμπίπτει με ένα ιδιαίτερα ζοφερό σκηνικό το οποίο έχει «δημιουργήσει» η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Την παρουσία και την σθεναρή αντίδραση της νέας γενιάς σε όλα όσα έχουν δημιουργήσει το σημερινό αδιέξοδο στην χώρα υπογράμμισε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Πρέβεζας για την πρόσκληση που της απεύθυνε να συμμετάσχει στον εορτασμό.

Την πεποίθηση ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να γυρίσουμε μια νέα σελίδα όχι μόνο για τον Πρέβεζα αλλά και για όλη την χώρα εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου υπογραμμίζοντας ότι οι αγώνες των προγόνων μας πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

«100 χρόνια ελεύθερη Πρέβεζα»

Αφετηρία του τριημέρου αποτέλεσαν τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού στον χώρο του πρώην κτιρίου Αθανασιάδη το απόγευμα της Παρασκευής όπου εκτίθενται αντιπροσωπευτικές πτυχές της ζωής στην Πρέβεζα των τελευταίων 100 χρόνων

Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης είπε μεταξύ άλλων η έκθεση αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος μέσα από σπάνιο υλικό την πολιτιστική και ιστορική διαδρομή της Πρέβεζας μέσα στο χρόνο.

Η έκθεση περιλαμβάνει 14 θεματικές ενότητες και πέρα από την κεντρική για την απελευθέρωση της πόλης, υπάρχουν ενότητες για το λιμάνι και τις μεταφορές, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τις κοινότητες της Πρέβεζας(Εβραίοι της Πρέβεζας, πρόσφυγες, Συρρακιώτες), τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τοπικό τύπο αλλά και σημαντικά γεγονότα και ζητήματα της εκατονταετίας όπως το αρχαιολογικό έργο στην Πρέβεζα και ο αντίκτυπος του δεύτερου

Να σημειώσουμε ότι ο πάνω όροφος του κτιρίου φιλοξενεί έκθεση έργων ντόπιων ζωγράφων με θέμα τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Πρέβεζας καθώς και έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Πρέβεζας με θέμα τη σύγχρονη Πρέβεζα, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισίωσαν μουσικά καθηγητές του δημοτικού ωδείου Πρέβεζας.

Όταν η καντάδα συνάντησε την Πρέβεζα

Την ίδια μέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Νικολαϊδη με τίτλο «Νύχτες μαγικές και ονειρεμένες. Όταν η καντάδα συνάντησε την Πρέβεζα», ξετυλίγοντας αναμνήσεις, συγκινήσεις, μελωδίες και εικόνες μια άλλης διαφορετικής Πρέβεζας.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης καλωσόρισε τον κόσμο που είχε γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου υπογραμμίζοντας τη σημασία του εορτασμού των 100 χρόνων, ενώ εξήρε το έργο και την προσφορά του Γιάννη Νικολαΐδη που με τον φακό του κατέγραψε ένα κομμάτι της Πρέβεζας που θα μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του ιατρού Μάνθου Δαρδαμάνη, ο οποίος αναφέρθηκε στους παλιούς αλλά και τους πιο πρόσφατους κανταδόρους της Πρέβεζας, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονταν και στην αίθουσα. Ο κ. Δαρδαμάνης με μεστό και περιγραφικό λόγο αναφέρθηκε σε κάθε έναν ξεχωριστά δημιουργώντας ζωντανές εικόνες του παρελθόντος και εντείνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Νύχτες Μαγικές- Όταν η καντάδα συνάντησε την Πρέβεζα».

Τιμή και μνήμη

Το πρωί του Σαββάτου στον χώρο του μνημείου Πεσόντων της Νικόπολης τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων ενώ ο ιστοριοδίφης Λάζαρος Συνέσιος παρουσίασε στο χρονικό της μάχης της Νικόπολης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ποδηλατικός γύρος και ο λαϊκός γύρος πόλης ενώ ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση η οποία περιελάμβανε χαιρετισμό του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαίλη, ομιλία από τον καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελου Αυδίκου και την συμμετοχή της Χορωδίας Πρέβεζας «Αρμονία» και της Παραδοσιακής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας»

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Πρέβεζας συνεχίστηκαν την Κυριακή με το Εωθινό από την Φιλαρμονική Ορφέας. Αμέσως μετά τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτης Ιγνατίου με ομιλητή τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργο Κούρτη ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης.

Στην συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου το οποίο απεικονίζει τον χαλασμό και την Απελευθέρωση της Πρέβεζας και αποτελεί προσφορά του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα ενώ οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με την παρουσία των χορευτικών όλων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου και συγκεκριμένα: το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πρέβεζας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λούρου, Νικοπόλεως-Σμυρτούλας και Μύτικα, ο Πολιτιστικός –Περιβαλλοντικός Συλλογος Νεοχωρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Θωμά, ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Πρέβεζας, ο Χορευτικός Σύλλογος Σκάλας Λούρου, ο Χορευτικός Οιμιλος Πρέβεζα, ο Εξωραιστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σαμψούντας η Αμισός, ο Σύλλογος Μικρασιατών και Ποντίων Πρέβεζας και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Σινώπης «Διογένης» . Τους χορευτικούς συλλόγους συνόδευσε καλλιτεχνικό σχήμα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αποτελούμενο από εξαιρετικούς μουσικούς, μέλη και συνεργάτες της «Ελλοπίας» υπό την επιμέλεια του μουσικού ερμηνευτή , ερευνητή της ελληνικής μουσικής Μιχάλη Ζάμπα.Τον κ.Ζάμπα πλαισίωσαν οι Θοδωρής Γεωργόπουλος (κλαρίνο), Παναγιώτης Ξυδέας( βιολί), Χαράλαμπος Γκόγκας( λαούτο) και Αποστόλης Σόφης (ντέφι). Την επιλογή του ρεπερτορίου τη Ηπειρώτικων χορών και την επιμέλεια συμμετοχής των Πολιτιστικών Συλλόγων είχε ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών στα χορευτικά τμήματα του Δήμου Δημήτρης Ρούσσος. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όπου ο Αλκης Λορέντζος ερμήνευσε το τραγούδι «Τα μίστικα» το οποίο περιγράφει το χρονικό της Απελευθέρωσης.

Το απόγευμα στο λιμάνι πραγματοποιήθηκε βαρκαρόλα με την συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων της πόλης ενώ το βράδυ το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Θεατρική παράσταση το ¨Τίμημα» από την Θεατρική Σκηνή Πρέβεζας σε σκηνοθεσία Κώστα Καζούκα..

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση