Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Καστοριά: Ραγκουτσάρια, το καρναβάλι που αναβιώνει τα Φώτα

Τοποθεσία: Καστοριά Νομός: ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Περιφέρεια: Δυτική Μακεδονία

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Τα Ραγκουτσάρια, το περίφημο Καστοριανό Καρναβάλι, αναβιώνει το τριήμερο των Φώτων 6,7 και 8 Ιανουαρίου, και δίνει ξεχωριστό χρώμα και πανηγυρική ατμόσφαιρα στην ακριτική πόλη. Οι μεταμφιεσμένοι τριγυρνούν στους δρόμους τραγουδώντας και χορεύοντας και σκορπούν κέφι σε ολόκληρη την πόλη. Το όνομα και η καταγωγή του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα από την οποία μέσω Ρώμης και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό το όνομα να προέρχεται από το λατινικό rogatores και ερμηνεύεται ως ζητιάνοι, που πολύ εύστοχα ορίζει την ιδιότητα αυτού που συμμετέχει στην ομάδα των μεταμφιεσμένων. Υπάρχει δηλαδή η συνήθεια οι μεταμφιεσμένοι να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση του κακού πνεύματος.

Ανήμερα των Θεοφανίων νωρίς το απόγευμα, ντόπιοι αλλά και χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας, ξεχύνονται κατά μπουλούκια στους δρόμους μεταμφιεσμένοι και γλεντούν για τρία μερόνυχτα. Το γλέντι είναι ξέφρενο και μοναδικό. Χαρακτηριστικά είναι τα ακούσματα των παραδοσιακών μουσικών σχημάτων που κάνουν έντονη την παρουσία τους σε κάθε σοκάκι και γειτονιά της πόλης και το κρασί ρέει άφθονο. Η πόλη ντυμένη στα γιορτινά, γοητεύει περισσότερο από ποτέ και μετατρέπεται σε μια “μεθυσμένη” πολιτεία.

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων έρχεται στις 8 Ιανουαρίου, την ημέρα της Αγίας Δομινίκης με τη παρέλαση των καρναβαλιστών στο “Τσαρσί”, στην οδό Μητροπόλεως. Είναι η γνωστή “πατερίτσα”. Λέγεται ότι το όνομα αυτό δόθηκε από ένα είδος μαγκούρας ή μπαστουνιού που χρησιμοποιούνταν για στήριγμα και κυρίως ως μέσο άμυνας, τις μέρες του καρναβαλιού, ιδιαίτερα από τα γυναικεία μπουλούκια.

Την τρίτη και τελευταία αυτή μέρα του καρναβαλιού οι παρέες καρναβαλιστών παρελαύνουν στους δρόμους υπό τους ήχους των χάλκινων και μεταμφιεσμένοι σατιρίζουν πρόσωπα και γεγονότα. Τα “μπουλούκια” των μεταμφιεσμένων καταλήγουν αργά το απόγευμα στην πλατεία Ντολτσό, παλιά μεσαιωνική πλατεία που έπαιξε σημαντικό ρόλο επί Τουρκοκρατίας στην ενότητα του λαού και στη διατήρηση των εθίμων. Εκεί, μέσα από ένα ξεφάντωμα χαράς, συναγωνίζονται ποιος θα καλύψει με την μουσική του τον άλλον.

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση