Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Καστελλόριζο, ένας επίγειος παράδεισος

Τοποθεσία: Καστελλόριζο Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας είναι ένα νησί για λίγους. Παραλίες δεν έχει, μόνο βαθιά και καθαρά νερά για βουτιές. H Μεγίστη πήρε το όνομα Καστελόριζο εξαιτίας των κόκκινων βράχων του λόφου όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο. Παρότι ανήκει στην άγονη γραμμή, διατηρεί κάτι από τον κοσμοπολιτισμό που του κληροδότησαν οι Ιταλοί που το «ανακάλυψαν» στα ’70s, αγόρασαν σπίτια εδώ κι έρχονται και ξανάρχονται.

Όχι άδικα, αφού όλος ο οικισμός είναι διατηρητέος και τα μικρά, χρωματιστά νεοκλασικά που στεφανώνουν το φυσικό λιμάνι μοιάζουν με σκηνικό, καθώς αντανακλούν πάνω στα διάφανα πράσινα νερά. Είναι ιδανικό για ερωτευμένα ζευγάρια, για όσους αποζητούν την απόλυτη χαλάρωση και για εκείνους που θέλουν να ξεχάσουν τον ήχο των αυτοκινήτων! Ο μοναδικός δρόμος, εξάλλου, συνδέει το λιμάνι ( όπου βρίσκεται και ο οικισμός ) με το αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε εδώ: υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τη Ρόδο, αλλά καλό θα είναι να κάνετε νωρίς κράτηση.

Καστελλόριζο, ένας επίγειος παράδεισος

Αρχικά μπορεί να σας φανεί αδύνατο να περάσετε πάνω από δύο ημέρες στο νησί, αλλά όταν μπείτε στο ρυθμό του ο χρόνος περνά πολύ ευχάριστα. Με βόλτες στον κουκλίστικο μόλο ( Κορδόνι ), ρεμβάζοντας με θέα στα αναστυλωμένα σπίτια, με ψαρομεζέδες στις λίγες ταβέρνες αλλά και μικρές εκδρομές.

Μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού, ο οποίος περιλαμβάνει μπάνιο στη Ρω κι επίσκεψη και μπάνιο στο Γαλάζιο Σπήλαιο, ή περάσετε με καΐκι στο Κας της Τουρκίας για να επισκεφτείτε τη βυθισμένη πολιτεία της Κέκοβα, τον Άγιο Νικόλαο και τους Λυκιακούς Τάφους.

Τι να δείτε
  • Αρχαιολογικό Μουσείο
    Στεγάζεται από το 1984 στο Κονάκι ( τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου του Αγίου Νικολάου ), στο ισόγειο θα βρείτε γλυπτά της Παλαιοχριστιανικής περιόδου, λίθινες άγκυρες και αμφορείς. Στον όροφο εκτίθενται ευρήματα από την Αρχαία Μεγίστη ( επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, αμφορείς ), οι αποτοιχισμένες τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου ( 17ος αι. ) και είδη τοπικής λαογραφίας.
  • Αϊ Γιώργης του βουνού
    Το εγκαταλειμμένο μοναστήρι του 18ου αιώνα στο λόφο ανακαινίστηκε το 1759 από τον όσιο Άνθιμο Κουρούκλη τον Αόμματο. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει τρύπα που οδηγεί σε σπήλαιο-κατακόμβη με πηγή και τοιχογραφία του αγίου στο βάθος. Δίπλα βρίσκεται και ο Άγιος Ιωάννης του Βουνού. Θα χρειαστεί να ανεβείτε 401 σκαλιά για να φτάσετε εδώ, αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει. Ό,τι πρέπει για βόλτα λίγο πριν από τη δύση.
  • Μεσαιωνικό Κάστρο
    Το φρούριο των Σταυροφόρων Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη του 14ου αιώνα, το οποίο κατέστρεψε ο Λάμπρος Κατσώνης το 1788, αναγκάζοντας έτσι τους Τούρκους να εγκαταλείψουν το νησί.
  • Γαλάζιο Σπήλαιο
    Επισκέψιμο μόνο με βάρκα, λέγεται αλλιώς και Σπηλιά του Παραστά και βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Μεσογείου, καθώς οι ανακλάσεις του νερού τού δίνουν υπέροχο γαλάζιο χρώμα, ενώ κατοικούν σε αυτό φώκιες.
  • Παλαιόκαστρο
    Το αρχαιότερο μνημείο του Καστελόριζου, στο οποίο σώζονται αρχαία κτίσματα, δεξαμενές αλλά και νεολιθικά εργαλεία. Κάποια βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Ρω
    Βραχονησίδα στα νοτιοδυτικά, σε απόσταση 5,6 χλμ. από τις τουρκικές ακτές. Εκεί βρίσκεται και το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η ξακουστή Κυρά της Ρω, η μοναδική κάτοικος του νησιού, ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία επί δεκαετίες ( και μέχρι το 1982 οπότε απεβίωσε ). Σήμερα κατοικείται από μικρό απόσπασμα του ελληνικού στρατού.

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση