Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Η ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου Ιστορίας με θέμα «Από την αυτονομία στο εθνικό κράτος. Η ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα».

Η διοργάνωση του συνεδρίου έγινε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Σάμου, το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Ν. Δημητρίου» και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σάμου.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου, η οποία υπήρξε ο χώρος των γενικών Συνελεύσεων των πληρεξουσίων κατά την τελευταία περίοδο της Ηγεμονίας. Τα έξοδα πραγματοποίησής του καλύφθηκαν από χρηματοδότηση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Στη διάρκεια του τριημέρου έγιναν συνολικά 27 ανακοινώσεις που κάλυψαν την περίοδο των τριών πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, δηλαδή των τελευταίων χρόνων της Ηγεμονίας, την ένωση με την Ελλάδα και των χρόνων της ενσωμάτωσης στο εθνικό κράτος και ανέλυσαν ζητήματα σχετικά με την οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική, τους θεσμούς, τον πολιτισμό και την καθημερινότητα.

Ειδικότερα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία της μετάβασης από το τοπικό στο εθνικό, στην οικονομία και κοινωνία της Σάμου κατά τη μετάβαση από την ηγεμονία στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, στους μηχανισμούς της ενσωμάτωσης κατά τη μεταβατική περίοδο 1912-1915, αλλά και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με παράλληλες διαδικασίες για την ένωση όπως ήταν η περίπτωση της Ικαρίας και της Κρήτης.

Τονίσθηκε η συμβολή της τοπικής εκκλησίας κατά την ενσωμάτωση με έμφαση κυρίως στις διαδικασίες μετά την ενθρόνιση του Μητροπολίτης Ειρηναίου. Εξετάσθηκαν η δράση του ελληνικού προξενείου στη Σάμο μέχρι την ένωση, η ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του σαμιακού ζητήματος και το πώς αντιμετωπίσθηκε η Σάμος στην ελληνική Βουλή μετά την ένωση. Μια άλλη ομάδα θεμάτων που αναπτύχθηκαν είχε σχέση με τα πρόσωπα. Αναλύθηκε η δράση του Γεωργίου Μιχ. Σοφούλη γενικού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της επανάστασης του 1912 και η μετέπειτα συμβολή του στους εθνικούς αγώνες, ενώ αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα του Γεωργίου Νέγρη στο Πόρτ Σαΐδ της Αιγύπτου, τη συμβολή του Γεωργίου Καρατζά στο κίνημα του δημοτικισμού και την ποιητική και πολιτική συνεισφορά του Ζήσιμου Σίδερη στους αγώνες της Σάμου, αλλά και τις περιπέτειες του Σαμιώτη εκπαιδευτικού Κ. Παναγιωτόπουλου από τον Πλάτανο.

Άλλα θέματα αφορούσαν τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στο διάστημα της ενσωμάτωσης, τη σαμιακή αμπελουργία κατά την ίδια περίοδο και το Μεσοπόλεμο, την παιδική θνησιμότητα, το λεπροκομείο της Σάμου και τους λεπρούς. Τέλος σε άλλες ανακοινώσεις εξετάσθηκαν θέματα πολιτισμού σχετικά με την εκπαίδευση, το θεσμό της βιβλιοθήκης και το θέατρο στη Σάμο κατά την ανωτέρω περίοδο.

Στη διάρκεια του συνεδρίου λειτουργούσε στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου έκθεση αρχειακού υλικού από τα ΓΑΚ Σάμου και στο αναγνωστήριο των ΓΑΚ άλλη έκθεση πρωτότυπων τεκμηρίων των ΓΑΚ και Σαμίων συλλεκτών.

Στην ίδια αίθουσα έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Νίκου Βαφέα με τίτλο Από το ληστή στον αντάρτη,Τα ένοπλα κινήματα των Γιαγάδων στη Σάμο, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012.

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τα ΓΑΚ Σάμου που είχαν την επιστημονική ευθύνη για τη διοργάνωση του συνεδρίου και των εκθέσεων αρχειακού υλικού καθώς και τους συλλέκτες κ. Γιάννη Κιράνη και κ. Χριστίνα Τέφου που διέθεσαν τεκμήρια των συλλογών τους για τις εκθέσεις. Το συνέδριο Ιστορίας υπήρξε η συμβολή των ΓΑΚ και των άλλων συνδιοργανωτών του στον εορτασμό της εκατονταετηρίδος για την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα .

Το πρωτογενές αρχειακό υλικό των ΓΑΚ χρησιμοποιήθηκε από το δήμο Σάμου, την Περιφερειακή Ενότητα και τα σχολεία της Σάμου κατά τους σχολικούς εορτασμούς, καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας για την έκδοση αναμνηστικού λευκώματος μέσω των ΕΛΤΑ., ώστε να αποδοθεί ο ανάλογος προς την εκατονταετηρίδα της ένωσης πανηγυρικός τόνος.

Για την Ο. Ε.

Χ. Λάνδρος

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση