Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Βρήκαν ίχνη του ιπποδρόμου στους Δελφούς

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ολα δείχνουν ότι ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Βαλαβάνης έχει εντοπίσει τον ιππόδρομο των Δελφών. Δηλαδή, τον χώρο «όπου διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε άλλους ο τύραννος της Σικυώνος Κλεισθένης στην πρώτη αρματοδρομία του 582 π.Χ., αργότερα ο Αλκμεωνίδης Μεγακλής από την Αθήνα, ο τύραννος των Συρακουσών Ιέρων και ο βασιλιάς της Κυρήνης Αρκεσίλας. Και βεβαίως, μάλλον στην αρματοδρομία των Πυθίων του 474 π.Χ. εκεί έτρεξε και νίκησε ο Ηνίοχος», σύμφωνα με όσα ανάφερε ο κ. Βαλαβάνης στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο.

Εν αρχή ην η φυσική παρατήρηση, που έγινε στη θέση Γωνιά. «Ανοιξη λοιπόν και ο τόπος ήταν γεμάτος κίτρινα λουλούδια από τα σπάρτα και τις ασφάκες. Καθώς κάναμε την πρώτη αναγνωριστική επόπτευση, ακριβώς απέναντι από εκεί που βρισκόμασταν, και προς βορράν, η ματιά μας στάθηκε σε ένα σημείο πάνω από το δάσος των ελαιών όπου τα κίτρινα λουλούδια φαίνονταν αραδιασμένα σε καμπύλες σειρές, η μία πάνω από την άλλη.

Το πρανές είχε σχεδόν θεατρική όψη, παραπέμποντας αμέσως στη σφενδόνη του ιπποδρόμου. Κοντινότερες λήψεις επιβεβαίωσαν την αρχική μας εκτίμηση. Βέβαια, αλγεινή εντύπωση μας προξένησε ένα ανενεργό πλέον λατομείο, ακριβώς δίπλα, στην καμπύλη διαμόρφωση του λόφου, καθώς και ένα μικρό εργοστάσιο που έχει χτιστεί στο επίπεδο μέρος, μπροστά στο λατομείο, τα οποία αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό το φυσικό τοπίο».

Η τεχνολογία ήρθε αμέσως να επικουρήσει την πείρα. Η ενίσχυση της πρότασης προήλθε όμως από τις δορυφορικές λήψεις του Google Earth. Από ψηλά, στη συγκεκριμένη θέση, «φαίνονται ακόμα καλύτερα όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούσε ένας ιππόδρομος. Δηλαδή, η γειτνίαση επιμήκους επίπεδου, χώρου για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος με ομαλές και σε ορισμένα σημεία βαθμιδωτές κλιτύες στις τρεις πλευρές του, όπου διαμορφωνόταν το κοίλον», τόνισε ο καθηγητής.

Η απόσταση από τον λόφο των Αγίων Αναργύρων μέχρι την καμπύλη σφενδόνη στο Βορρά είναι περίπου 900 μ., ενώ το πλάτος διαμορφώνεται σε λιγότερο από 80 μ., αν κρίνουμε από το βορειότερο σημείο που διαμορφώνεται η σφενδόνη. Οι διαστάσεις αυτές μας φέρνουν πολύ κοντά προς τις αντίστοιχες του ιπποδρόμου της Ολυμπίας.

Στις αρματοδρομίες των Πυθίων, ο Σοφοκλής ανεβάζει τον αριθμό των συμμετεχόντων σε 10, αλλά ο Πίνδαρος σε 41, κάτι με το οποίο τα στοιχεία δεν συνηγορούν. Την πρώτη αναφορά στην ύπαρξη ιπποδρόμου σε αυτήν τη θέση έκανε τον περασμένο αιώνα ο τοπικός λόγιος Θεοχάρης Μελισσάρης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΤΟ Π.Χ. ΑΙΩΝΑ

Η γιορτή των Πυθίων αρχικά περιελάμβανε μόνο μουσικούς αγώνες. Το 586, μετά το τέλος του α΄ ιερού πολέμου και την ανάληψη της ευθύνης του ιερού από την αμφικτιονία, τα Πύθια αναδιοργανώθηκαν. Διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια και εμπλουτίστηκαν με την εισαγωγή αθλητικών αγώνων και μιας ιπποδρομίας, κατ? απομίμησιν της Ολυμπίας.

Στην επόμενη Πυθιάδα, το 582 π.Χ. εισήχθησαν δύο αρματοδρομίες, με τέθριππο και συνωρίδα, δηλ. με 4 και 2 άλογα αντιστοίχως. «Αρα από την εποχή αυτή, από τη δεύτερη δεκαετία του 6ου αι., στους Δελφούς υφίσταται ιππόδρομος», λέει ο κ. Βαλαβάνης. Σχεδόν 100 χρόνια αργότερα συναντάμε και την πρώτη γραπτή αναφορά, από τον Βακχυλίδη και αργότερα από τον Πίνδαρο, λάτρη και συχνό επισκέπτη των Δελφών.

OΡΕΣΤΗΣ

Από την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που ανέβηκε γύρω στο 420 π.Χ., μαθαίνουμε ότι η αρματοδρομία των Πυθίων, στην οποία έλαβε μέρος και δήθεν για λόγους θεατρικής οικονομίας σκοτώθηκε ο Ορέστης, έγινε στο Κρισαίον πεδίον.

Επιμέλεια : Αγγελική  Κωττη

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση