Άγιος Διονύσιος – 17 Δεκεμβρίου η Ζάκυνθος τιμά τον πολιούχο της

Τοποθεσία: Ζάκυνθος Νομός: ΖΑΚΥΝΘΟΥ Περιφέρεια: Ιόνια νησιά

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Δύο φορές το χρόνο οι Ζακυνθινοί τιμούν τον Προστάτη τους Αγιο Διονύσιο και μαζί τους όλοι οι ευλαβείς ορθόδοξοι προσηλώνοντας το νου στο Σεπτό Λείψανό του, το ανέγγιχτο από τη φθορά. Η πρώτη μέσα στο έτος πανήγυρις πραγματοποιείται στις 24 Αυγούστου, μνήμη της Μετακομιδής του Ιερού Σκηνώματος από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο, που συνέβη το 1717, και η δεύτερη στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε τιμάται η μνήμη της Κοιμήσεως τού Αγίου Πατρός, που συνέβη το 1622.

Και οι δύο αυτές λειτουργικές συνάξεις λαμβάνουν ιδιαίτερη αίγλη κάθε χρόνο και διαρκούν τρεις μέρες η κάθε μία (23 – 26 Αυγούστου και 16 – 19 Δεκεμβρίου). Εκτός από τη μεγαλοπρέπεια των Τελετών και Ακολουθιών, οι οποίες πραγματοποιούνται πάντοτε κατά το χαρακτηριστικό μουσικό εκκλησιαστικό ιδίωμα της Ζακύνθου, με την συμμετοχή πολλών Αρχιερέων, όλου του ιερού Κλήρου και χιλιάδων ευσεβούς λαού, κορυφαίες και εξαιρετικά συγκλονιστικές ώρες αποτελούν οι λιτανεύσεις του Ιερού Λειψάνου ανά την πόλη (απόγευμα της 24ης Αυγούστου και πρωί της 17ης Δεκεμβρίου), οπότε η καρδιά κάθε πιστού ριγά, τα μάτια δακρύζουν, τα γόνατα λυγίζουν ικετευτικά μπροστά στον Γέροντα του Αμμου, τον Πατέρα και παρηγορητή κάθε πονεμένου.

Εκκλησία Αγίου Διονυσίου Ζάκυνθος
Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου είναι η πιο σημαντική στο νησί καθώς είναι αφοσιωμένη στον Άγιο Διονύσιο προστάτη του νησιού και το λείψανό του φυλάσσεται μέσα σε αυτή σε ένα ασημένιο φέρετρο. Χτίστηκε το 1708, προστέθηκαν κάποια τμήματα 50 χρόνια μετά και ανακαινίστηκε το 2000. Έχει ενετική εμφάνιση και το καμπαναριό είναι ακριβές αντίγραφο του καμπαναριού του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Η εκκλησία βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία στην παραλία της πόλης και είναι άμεσα αναγνωρίσιμη όταν πλησιάζει το πλοίο στο λιμάνι του νησιού. Το βράδυ, τα φώτα που περιβάλλουν το καμπαναριό δημιουργούν όμορφους αντικατοπτρισμούς στη θάλασσα. Ένα μεγάλο πανηγύρι γίνεται στην πόλη της Ζακύνθου και διαρκεί 3 ημέρες ξεκινώντας από την ημέρα της ονομαστικής του εορτής στις 24 Αυγούστου και το λείψανό του περιφέρεται στο κέντρο της πόλης με συνοδεία μουσικής. Είναι μια γιορτή διάσημη ανάμεσα σε ντόπιους και τουρίστες. Δίπλα στην εκκλησία θα βρείτε το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου και ένα μουσείο που εξηγεί την ιστορία της εκκλησίας και του Αγίου.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.