Αφιέρωμα στον πρωτοχορευτή ή μπροστάρη (Video)

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Στο χορευτικό σχήμα του ανοικτού κύκλου, που απαντάται κατά κόρον στην Ήπειρο, διακρίνουμε στην κορυφή, στην αρχή του κύκλου, τον πρωτοχορευτή ή μπροστάρη. Είναι αυτός που ελέγχει την κίνηση του κύκλου και είναι ο μόνος που έχει το ελεύθερο να κάνει τις φιγούρες που θέλει. Έτσι, μπορεί να κάνει παραλλαγές του βασικού βήματος, να χτυπήσει τα πόδια του ή να πηδήξει, να κάνει μια στροφή επιτόπου ή να λυγίσει τα γόνατα του, να κάνει ψαλιδάκια, τούμπες κ.ά. Οι υπόλοιποι χορευτές που ακολουθούν κάνουν τα βασικά βήματα του χορού. Τα βήματα όλων είναι απλά και ζυγισμένα, έτσι ώστε τα σώματα των χορευτών να χορεύουν εναρμονισμένα, αλλά όχι ομοιόμορφα.

Με λίγα λόγια λοιπόν, ο πρωτοχορευτής εκφράζει μέσα στο χορό την ατομικότητα του, ενώ οι υπόλοιποι το συλλογικό πνεύμα. Η ικανότητά του ήταν το να μπορεί με το σώμα του «να συνομιλεί με τα όργανα». Να μπορεί με το σώμα του να εξιστορεί, να διηγείται.

Χρησιμοποιώντας ελεύθερα κινητικά πρότυπα πάνω στο ρυθμό του χορού, ο πρωτοχορευτής με καθίσματα και στροφές, με γονατίσματα και χτυπήματα, αυτοσχεδιάζει επί τόπου. Ο αυτοσχεδιασμός, ως δημιουργικός συνδυασμός κινητικών και εκφραστικών στοιχείων του χορού από τον πρωτοχορευτή πάνω στα συγκεκριμένα κινητικά και υφολογικά πρότυπα του χορού, κοσμεί και προάγει τη συμβατική χορευτική φόρμα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικό στοιχείο του αυτοσχεδιασμού έπαιζε η σχέση του πρώτου με τους μουσικούς και όπως χαρακτηριστικά λένε κάποιοι “Το κλαρίνο πρέπει να παίζει για τον πρώτο και ο πρώτος πρέπει να χορεύει για το κλαρίνο. Ο πρωτοχορευτής συγκεντρώνει το σεβασμό και καμαρώνεται από όλους τους παρευρισκόμενους. Χορεύει με πολλές φιγούρες προσπαθώντας να εντυπωσιάσει. Ο αυτοσχεδιασμός του όμως και οι χορευτικές του κινήσεις είναι σε πλαίσια αποδεκτά από την τοπική κοινωνία. 

Ο Πρωτοχορευτής σε 4 πράξεις (Κρήτη)

Ο Πρωτοχορευτής της Ηπείρου 

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Αφιέρωμα: Πανηγύρια του χθες

Η σημασία και ο ρόλος των πανηγυριών στη ζωή των ανθρώπων