Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Αφιέρωμα στα Χιώτικα σπίτια της Σμύρνης (SAKIZ EVI)

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Μια χιώτικη συμμετοχή, υπήρχε τον περασμένο Ιούλιο στο Ρέθυμνο της Κρήτης, στου 20ό Συμπόσιο της Διεθνούς Επιτροπής Οθωμανικών και Προ-Οθωμανικών σπουδών (Comité International des Etudes Ottomanes et Pre-Ottomanes), που διοργάνωσε το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-FORTH, με την συμμετοχή περισσοτέρων από 250 συνέδρων από 24 χώρες.

Ανάμεσά τους ο συντηρητής της 3ης Ε.Β.Α. Βασίλης Αγιαννίδης, ο οποίος με την αρχιτέκτονα-μηχανικό δρα Ελένη Κανετάκη, παρουσίασαν από κοινού τη μελέτη τους, στηριγμένη στην καταγραφή των 1.702 σπιτιών δυτικότροπης αρχιτεκτονικής που σώζονται στη Σμύρνη και συγκεκριμέναστις περιοχές από το Alsancak έως το Kadife Kale και από το Konak έως τα Χιώτικα.

Η εισήγηση των δύο ειδικών έφερε τίτλο «Levantine Architecture in Smyrne/Izmir: Tracing the architectural Classification of its residential Buildings» και μέρος της μελέτης δημοσιεύτηκε στο τεύχος 55 του περιοδικού Πελινναίο.

Τα χιώτικα σπίτια ή Sakiz Evi

Από το υλικό αυτό, ο Β. Αγιαννίδης παραχώρησε στη στήλη τις παρακάτω φωτογραφίες ακινήτων, τα οποία σώθηκαν από την καταστροφή και αναδεικνύουν περίτρανα τον ευρωπαϊκό και κοσμοπολίτικο αέρα της Σμύρνης, πριν το 1922, αλλά και την πρωτεύουσα συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης του ελληνικού και του χιώτικου ειδικότερα στοιχείου, που μας ενδιαφέρει.

Ένα από τα στοιχεία που καθόριζαν τα προλεγόμενα ήταν οι καλοχτισμένες και πλούσια διακοσμημένες οικίες της Σμύρνης, σπίτια που προορίζονταν για τους Ευρωπαίους και Έλληνες κατοίκους της και τους οποίους μιμήθηκαν στη συνέχεια οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι, έτσι ώστε να εξαπλωθούν σε όλες τις γειτονιές.

Η αρχιτεκτονική τους επηρεάστηκε από το Νεοκλασικισμό και το Ροκοκό και οι κατασκευαστές τους ήταν αρχικά Χιώτες τεχνίτες και αρχιτέκτονες, όπως οι Βαφιαδάκης, Λιγνάδης, Πετροκόκκινος. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρονται στην τουρκική βιβλιογραφία σαν Sakiz type ή Sakiz Evi, δηλαδή χιώτικα σπίτια.

 

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Οριστικό: Τέλος τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου – “Για τον Αύγουστο βλέπουμε”

Τι αποφάσισαν οι λοιμωξιολόγοι - Η εισήγηση στην κυβέρνηση