7ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ : Γιορτή Κάστρου Μονολίθου στη Ρόδο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το μοναδικό Κάστρο τη Μονολίθου, ένα ακόμα διαμάντι της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, που δεσπόζει επιβλητικά εκεί που ενώνεται το γαλάζιο του ουρανού με το βαθύ μπλε του Αιγαίου Πελάγους … έχει αρχίσει να καταρρέει! Μέρος του θόλου του υποχώρησε και σύντομα θα καταλήξει ένας σωρός από πέτρες στο βυθό της θάλασσας, αν δε γίνουν έγκαιρα έργα αποκατάστασης από το ΥΠΑΙΘΠΑ.

 

Στις 7 Ιουλίου και ώρα 7μμ, το 7ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, θα γιορτάσει το υπέροχο και απόκοσμο αυτό Κάστρο, φέρνοντας στο προσκήνιο την επιβλητική ομορφιά του, τη δυναμική του χώρου να φιλοξενεί εκδηλώσεις και να «αφηγείται» την ιστορία του τόπου μας, αλλά κυρίως … την Ανάγκη Διάσωσης του!

 

Το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει:

– Αφηγήσεις Μεσαιωνικών Παραμυθιών στο ξέφωτο κάτω από το κάστρο

– Ζωντανή Μεσαιωνική και Παραδοσιακή Μουσική

– Την παράσταση «Λεονώρα»* με την υπέροχη Ολύνα Ξενοπούλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση, βασισμένη στη ρομαντική μπαλάντα του Burger, κάτω από τον έναστρο ουρανό, με φόντο το κάστρο.

 

Το 7ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, κλείνει έτσι την αυλαία με την πιο ατμοσφαιρική εκδήλωση και καλό κρασί, σε ένα από τα πιο μαγευτικά τοπία του νησιού μας. Σας υποδέχονται … οι Trio Bastardi!

 

Για τη μεταφορά του κόσμου θα υπάρχει Δωρεάν λεωφορείο του Δήμου, που θα ξεκινάει στις 17:00 από την πλατεία Αγ. Φραγκίσκου, προς Μονόλιθο, με επιστροφή περίπου στις 22:30 προς Ρόδο. Ευχαριστούμε τη Δημοτική Κοινότητα Καμίρου.

 

Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή με SMS στο τηλ. 6972178603 ή στο email: medieval.rose.association@gmail.com (δηλώστε: όνομ/μο, τηλέφωνο, ηλικία).Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών! (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

 

Στις 8 και 9 Ιουλίου, στις 21:30, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την παράσταση ΛΕΟΝΩΡΑ από την ομάδα «προΤΑΣΗ» στο Δημοτικό Ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι (πρώην Ήχος & Φως). Είσοδος: 8ευρώ (παιδιά έως 10 ετών δωρεάν)

 

Λίγα λόγια για την παράσταση …

Πρόκειται για την κορυφαία μπαλάντα του ρομαντισμού «Λεονώρα», υπογεγραμμένη από τον G. A. Burger σε μνημειώδη μετάφραση Λορέντζου Μαβίλη. Η μπαλάντα αυτή, σε πολυφωνική απόδοση από μία και μόνο ηθοποιό, αναφέρεται στην επιστροφή από τον πόλεμο ενός νεκρού καβαλάρη ώστε να πάρει μαζί του την αγαπημένη του.

 

Το ποίημα, όπως και η ελληνική παραλογή «Του νεκρού αδερφού» διασώζει την αρχετυπική μορφή του ρομαντικού μοτίβου του νεκρού καβαλάρη, που αξιοποιείται στο «Εξωτικό» του Γκαίτε κ.α. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στη Σητεία της Κρήτης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κορνάρεια 2013» και εισέπραξε πολύ καλές κριτικές και ενθουσιώδη αποδοχή από το κοινό.

 

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης

Ερμηνεία: Ολύνα Ξενοπούλου

Κοστούμι: Στέλιος Ρουκουνάκης

Οργάνωση παραγωγής: Βασιλική Καρυδάκη

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Ένα ακόμα συναρπαστικό διήμερο εκδηλώσεων περιλάμβανε η Γιορτή Μεσαιωνικής Πόλης που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Τόσο η Αποκάλυψη του Δράκου της Ρόδου και η περιφορά της Κεφαλής του, από τον Ιππότη Ντε Γκοζόν και τους Σεριέντες του, για τον γιορτασμό των 670 χρόνων από το Θρύλο του Δράκου, όσο και η Δημιουργική Μέρα στο Μεσαίωνα, με τα Εργαστήρια των Παλιών Τεχνών που χάνονται ή και αυτών που αντέχουν στο χρόνο και φυσικά η μεσαιωνική ταβέρνα «Η Φωλιά του Δράκου», συγκέντρωσαν χιλιάδες κόσμου, Έλληνες και Ξένους, που ενθουσιάστηκαν από το θέαμα και την ποικιλία των δραστηριοτήτων, σε ορισμένους από τους πιο όμορφους χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης και της Τάφρου. Ψυχαγωγία και Εκπαίδευση, συνδυάστηκαν με τον πιο δημιουργικό και ατμοσφαιρικό τρόπο σε αυτή τη Γιορτή! Γιατί οι δράσεις του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, στρέφονται πάντα γύρω από το τρίπτυχο: Πολιτισμός – Εκπαίδευση – Πολιτιστικός Τουρισμός.

 

Δεδομένης της ελάχιστης, έως μηδαμινής στήριξης από τους φορείς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές και χορηγούς που συνέδραμαν σε αυτό το διήμερο και ειδικά: το Χρήστο Ευστρατίου, που παρείχε όλα τα υλικά για την κατασκευή του δράκου, τους Μιχάλη και Αντζέλικα Τριανταφύλλου για το σχεδιασμό του, τον κ. Νίκο Διακομιχάλη, τον κ. Νίκο Γιακουμάρο, το Ραφαέλο di Meglio, το Θανάση Διαμαντή, τον Αλέξανδρο Λουϊζίδη, τον κ. Μιχάλη Ροδίτη, τον αθλητικό σύλλογο «Φλόγα», το υπερμάρκετ Πάππου, την Παναγροτική, την Aegean Airlines, το Medieval Inn και φυσικά την Τράπεζα Δωδεκανήσου και την 4 παραχώρηση των αρχαιολογικών χώρων. Υποστηρικτές του 7 είναι το Πολιτιστικό Τμήμα Δωδ/σου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και ο ΠΡΟΤΟΥΡ.

 

Για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»

Άννα Αχιολά Αντρέας Κακλιός

Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

 

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.