20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η σημερινή (20 Ιουνίου). Οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει προσφυγιά!

 

H Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του κόσμου με τόσο μεγάλο ποσοστό προσφύγων και προσφυγογενών.

 

Η προσφυγιά και οι εθνικές εκκαθαρίσεις άλλωστε αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

 

Μ. Ασία, Πόντος, Ανατολική Θράκη, Ανατολικη Ρωμυλια, Βόρεια Μακεδονία, Ίμβρος, Τένεδος, Πόλη, Βόρεια Ήπειρος, Αίγυπτος, Ρωσία.

 

Η σημερινή επέτειος τιμά τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αφορά κυρίως τους σύγχρονους ξεριζωμένους ανά τον κόσμο, οι οποίοι μπορεί να μην είναι Έλληνες, είναι όμως άνθρωποι!

 

Άνθρωποι απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, διαφορετικής πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας, διαφορετικής γλώσσας, διαφορετικής ιστορίας και θρησκείας, αλλά με κοινή μοίρα!

 

prosfuges 2

 

Κι αυτοί σήμερα όπως και οι δικοί μας πρόσφυγες τότε, προσπαθούν να επιβιώσουν με την έλλειψη ή την παντελή απουσία βασικών μέσων για επιβίωση όπως καθαρό νερό, τροφή, κατάλυμα, ιατρική περίθαλψη, συνθήκες υγιεινής και προστασία από τη βία και την κακοποίηση.

 

Ένα σάκο στον ώμο και μια πορεία άλλοτε μεγάλη και άλλοτε μικρή μπροστά τους. Ξεριζώθηκαν, εκδιώχθηκαν από τα πατρογονικά τους ως ξένοι και εχθροί και αφέθηκαν στο να πορεύονται προς αναζήτηση μιας πιο φιλόξενης γης.

 

prosfuges 3

 

πηγη

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Παναγιά χορός ή «Παναγιάτ’κους» – Παραδοσιακό Λήμνου

Οι μουσικές δραστηριότητες στη Λήμνο πριν τα τέλη του 19ου αι., ήταν στενά συνδεδεμένες με την «κεχαγιάδικη κουλτούρα» που διαμορφώθηκε πριν την έλευση των προσφύγων.