Πολυσπόρια, παραδοσιακή συνταγή για τα Εισόδια της Θεοτόκου

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ξέρετε ότι : Την παραμονή ή ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου οι νοικοκυρές έβραζαν πολλά σπόρια: σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, κουκιά, ρεβίθια, μπιζέλια για την οικογένεια και για να μοιράσουν στη γειτονιά τους, να τους ευχηθούν να γίνουν τα σπαρτά και να έχουν καλή σοδειά! Ένα πιάτο το πήγαιναν στην εκκλησία κατά τη λειτουργία και διαβαζόταν. Στη συνέχεια το μοίραζαν στον κόσμο (όπως τα κόλλυβα). Μέρος του κρατούσαν για στο σπίτι. Από αυτό έδιναν στα ζώα που χρησιμοποιούνταν παλιά στο όργωμα και το υπόλοιπο το έριχνε ο γεωργός στο χωράφι. Αναλυτικότερα για το έθιμο διαβάστε εδώ

ΥΛΙΚΑ

  • Σιτάρι
  • Καλαμπόκι
  • Σταφίδες (μαύρες, ξανθές)
  • Καρύδια
  • Αμύγδαλα
  • Σουσάμι
  • Λάδι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Λίγο αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το στάρι πολύ καλά, να μαλακώσει. Βράζουμε χώρια και το καλαμπόκι. Το σισάμι, τα καρύδια και τα μύγδαλα (που πρώτα τα κοπανίζουμε), τα καβουρντίζουμε στο τηγάνι. Τέλος, σε μια μεγάλη χύτρα, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και «δένουμε» με λίγο αλευράκι και νερό για να χυλώσει. Έχουμε, όμως, φυλαγμένο λίγο από το καβουρντισμένο σισάμι το αμύγδαλο και το καρύδι για να πασπαλίσουμε και από πάνω, σε κάθε κυπελλάκι που σερβίρουμε.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Ρουμελιώτικη τυρόπιτα

Αυθεντική, παραδοσιακή τυρόπιτα Ρούμελης! Μία συνταγή που εξασφαλίσαμε από Ρουμελιώτες και σίγουρα θα σας μαγέψει ..