Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φουκάκι – Συνταγή για την κρητική χοιρινή τηγανιά

Τοποθεσία: Κρήτη Περιφέρεια: Κρήτη Φυλή: Κρήτες

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ξέρετε ότι: Το «φουκάκι», η κρητική τηγανιά, έχει βυζαντινές ρίζες τουλάχιστον κατ’ όνομα. Φουκάκι όμως ονομάζεται ακόμη και σήμερα στο Μαλεβύζι η χοιρινή τηγανιά, η απλή τηγανιά χωρίς προσθήκες και γαρνιτούρες, μόνο με μπόλικο λεμόνι.

Άλλωστε τα λεμόνια αφθονούν στο Μαλεβύζι, όπου παράγονται κάποια από τα καλύτερα εσπεριδοειδή της Κρήτης. Φαγητό που παλιότερα συνηθιζόταν ανήμερα των Χριστουγέννων, σήμερα είναι εύκολη, νόστιμη και λαχταριστή λύση όλες τις εποχές.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό ψαχνό χοιρινό από μαλακό μέρος, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1/2 – 3/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Νερό
  • 1/3 – 1/2 της κούπας χυμό λεμονιού
  • Προαιρετικά, ξύσμα λεμονιού ή θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας πολύ καλά. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται βάζουμε το κρέας με το νερό που έχει συγκρατήσει από το πλύσιμο (χωρίς να το στραγγίξουμε).Το γυρίζουμε από όλες τις μεριές να αλλάξει χρώμα. Όταν πιει το πρώτο νερό προσθέτουμε μισή κούπα ακόμη και χαμηλώνουμε σε μέτρια την θερμοκρασία. Συνεχίζουμε σε σιγανή φωτιά.

Περίπου στη μέση του ψησίματος αλατίζουμε το κρέας και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι (αν τελικά βάλουμε). Όταν γίνει, αφήνουμε να τηγανιστεί με το λάδι που υπάρχει στο τηγάνι και να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις μεριές. Όταν είναι έτοιμο το σβήνουμε με το λεμόνι. Το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια δυο βράσεις. Το σερβίρουμε ζεστό και το συνοδεύουμε με πιλάφι, ή τηγανητές πατάτες και βραστά χόρτα εποχής ή ωμή πράσινη σαλάτα.

Πηγή:

mageiras

Avatar

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ντολμαδάκια ή Ντουρμάες Κάσου (με κιμά)

Κασιώτικοι ντουρμάες διπλώνονται την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου για το πανηγύρι της Πέρα Παναγιάς