Τα Πανηγύρια της Παναγιάς στη Νάξο

Τοποθεσία: Νάξος Νομός: ΚΥΚΛΑΔΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Λένε για τους Ναξιώτες, ότι το χορό τον μαθαίνουν στην κοιλιά της μάνας τους ή ότι πρώτα μαθαίνουν να χορεύουν και μετά να περπατούν. Κι όταν χορεύουν, χορεύουν δαιμονισμένα και ακατάπαυστα με φλόγα κρητική και νησιώτικη συνάμα. Συνθέτουν και τραγουδούν τα ευφυέστατα και παιγνιώδη «κοτσάκια», αυτοσχέδια ποιήματα με ομοιοκαταληξία με δύο οκτασύλλαβους στίχους.

Μετά τη λειτουργία, αφού ευλογηθούν οι άρτοι, μουσικές θεϊκές ευφραίνουν τα ώτα και κατσίκια στο «χαρανί» (καζάνι) με ντομάτα, κρεμμύδια, σκόρδα αναδεύονται με ένα ξύλο από ασφοδέλι το «συντραλευτήρι» και με πατάτες ή μακαρόνια ικανοποιούν τον ουρανίσκο των πανηγυριστών.

Στο μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, το Φιλώτι, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου κρατά 3 μέρες, προσελκύοντας πλήθη επισκεπτών, ενώ σε όλο το νησί επικρατεί πανηγυριώτικη διάθεση και ατμόσφαιρα, με τα χωριά Απείρανθος, Γαλήνη, Σκαδό, Εγγαρές να στήνουν το χορό. Με τους ήχους του βιολιού, του λαούτου και της τσαμπούνας, με γνωστούς τοπικούς καλλιτέχνες να ξεσηκώνουν τα πλήθη, το πανηγύρι τραβάει μέχρι το πρωί με κρασί, κρέας, γλυκό και καλή διάθεση.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Τα πανηγύρια της Παναγιάς στην Κάλυμνο

Περισσότερες από μια εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγιά γιορτάζουν στην Κάλυμνο τον Δεκαπενταύγουστο και συνοδεύονται από όμορφα πανηγύρια