Πανηγύρια Δεκαπενταύγουστου στη Λέσβο

Τοποθεσία: Λέσβος Νομός: ΛΕΣΒΟΥ Περιφέρεια: Βόρειο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το Δεκαπενταύγουστο τα πανηγύρια ετοιμάζονται στις διάφορες περιοχές της Λέσβου. Με πρωταγωνιστές την Αγιάσο και την Πέτρα, όπου γίνονται τα δημοφιλέστερα πανηγύρια κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το γλέντι καλά κρατεί και σε άλλες περιοχές του νησιού. Όπου, λοιπόν, και αν σας βρίσκει το φετινό τριήμερο, πάρτε μαζί μόνο την καλή σας διάθεση και περάστε έξω από κάποιο πανηγύρι, απλά ως παρατηρητές. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Εμείς συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα, για να ξέρετε από πού να αρχίσετε ή πού να πεταχτείτε, αν βρίσκεστε κοντά.

Στην Αγιάσο
Το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο στην Αγιάσο έχει μακραίωνη παράδοση. Η προετοιμασία για τον εορτασμό ξεκινά από τις αρχές του Αυγούστου και κορυφώνεται την παραμονή και ανήμερα της γιορτής, με τη συμμετοχή προσκυνητών που προσέρχονται από όλα τα χωριά της Λέσβου, καθώς και από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Επίκεντρο το ιερού προσκυνήματος είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο κέντρο του οικισμού, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς «Αγίας Σιών». Το πανηγύρι της Παναγίας διαρκεί πολλές μέρες και κατά την επίσκεψή σας σε αυτό θα συναντήσετε μπόλικη από την παράδοση της Αγιάσου. Μέχρι σήμερα ο οικισμός φημίζεται για την αγγειοπλαστική και ξυλογλυπτική του παράδοση, καθώς και για τα οπωρικά και τα φρούτα, που μαζί με τα ποικίλα «παραδοσιακά» και «πανηγυριώτικα» είδη, εκτίθενται στα καταστήματα και τους πάγκους των πλανόδιων πωλητών στα καλντερίμια της Αγιάσου. Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν, έχοντας κάνει κάποιο τάμα, να πάνε στο χωριό με τα πόδια. Είναι μια κουραστική διαδικασία σίγουρα, αλλά με καλή παρέα γίνεται απολαυστική. Συνήθως οι προσκυνητές ξεκινούν βραδινές ώρες την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου κι αυτό για να μην τους ταλαιπωρήσει ο ήλιος.

Στην Πέτρα
Στην Πέτρα οι εκδηλώσεις ξεκινούν την παραμονή 14 του μηνός. Στις 11 το πρωί, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, γίνεται περιφορά του ταύρου με τη συνοδεία έφιππων νέων και παραδοσιακή μουσική (αφετηρία στο ναό του Αγίου Νικολάου).
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου θα πραγματοποιείται η τοπική εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πέτρα. Το βράδυ πανηγύρι στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Και αλλού…
Στο δήμο Μήθυμνας, οι εκδηλώσεις ξεκινούν την παραμονή 14 του μήνα, όπου θα γίνεται Εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Λεπέτυμνο, καθώς και η προετοιμασία του παραδοσιακού εδέσματος κισκέκ (βρασμένο κρέας με σιτάρι).
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Λεπέτυμνο και περιφορά εικόνας της Παναγίας στο χωριό.
Στο δήμο Ερεσού – Αντίσσης, οι εκδηλώσεις διαρκούν επίσης δύο μέρες, όπου στις 14 και 15 του μήνα, γίνεται το Πανηγύρι της Παναγιάς στη Βατούσα.
Τέλος, στο δήμο Μανταμάδου, παραμονή κι ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, γίνεται πανηγύρι προς τιμήν της Παναγίας στην Κάπη.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Πανηγύρι στην Όλυμπο της Καρπάθου

Τα πανηγύρια στην Έλυμπο της Καρπάθου είναι ένα ταξίδι στην παράδοση και στο χρόνο