Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στην Τήλο

Τοποθεσία: Τήλος Νομός: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ Περιφέρεια: Νότιο Αιγαίο

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Το μεγάλο πανηγύρι της Τήλου είναι αυτό που γίνεται προς τιμήν του πολιούχου της, του Αγίου Παντελεήμονα. Διαρκεί τρεις μέρες, από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου με σημαντικότερη εκδήλωση αυτή της 26ης Ιουλίου, παραμονής της εορτής. Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα είναι πέτρινο με βοτσαλωτά δάπεδα, παλιές τοιχογραφίες και πανύψηλα δέντρα, και βρίσκεται στο τέρμα του μοναδικού ασφαλτόδρομου που διασχίζει το νησί. Κρεμασμένο σε μια άγρια βραχώδη αγκαλιά, ατενίζει το απέραντο γαλάζιο σαν μοναχικός φρουρός στο τέλος του πουθενά. Με ή χωρίς γλέντι στους πάγκους κάτω από τα πλατάνια σερβίρουν την πιο αγνή, απλή κι ανεπιτήδευτη κουζίνα: ντοματοσαλάτες με κάππαρη, ομελέτες, πατατούλες, όλα χορταστικά και σπιτικά. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο και λαμπρό πανηγύρι που συγκεντρώνει κόσμο από όλα τα Δωδεκάνησα. Μετά το φαγητό ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Τα παλιά χρόνια, τα κορίτσια της Τήλου φορώντας την ολόλευκη, πλουμιστή με κεντίδια στολή του νησιού συγκεντρώνονταν εννιά μέρες πριν από την γιορτή στο μοναστήρι για το «νιάμερο», φρόντιζαν για την καθαριότητα του χώρου ώστε όλα να είναι έτοιμα για το πανηγύρι, τραγουδώντας και συχνά κεντώντας τα προικιά τους με την περίφημη βελονιά που μέχρι σήμερα θαυμάζεται από τους ειδικούς στο κέντημα της πουκαμίσας, που ονομάζεται «πλαϊμαλος», ενώ παράλληλα τραγουδούσαν:
«Άγιε μου Παντελεήμονα, έβγ΄ από το θρονί σου,
να δεις χαρές που γίνονται από ’ξω από το πλατύ σου.
Άι- Παντελεημονάκη μου, μαρμαροθεμελιωτή,
βλέπε τον ούλο τον ντουνιά και τη δική μου νιότη.
Άι Παντελεήμονα, χαίρου τις καρυδιές σου,
βλέπε και την ξενολογιά που ΄ρχεται στις χαρές σου.
Στον Άι Παντελεήμονα, στο δήμαν από πίσω,
έχει κιτριά και λεμονιά και πα’ να τη ποτίσω.
Άι Παντελεημονάκη μου, γιατρέ, καθηγητή μου,
πολλές καρδιές εγιάτρεψες, γιάνε και την δική μου.
Άι Παντελεημονάκη μου, γιατρέ χωρίς νυστέρι,
αχ, γιάνε την πληγή όπου ’χω στο τζιέρι.
Άγιε μου Παντελεήμονα με τ΄ ασημένιο χέρι,
πρόσεχε το πουλάκι μου που ’ναι στα ξένα μέρη»

Στις 28 Ιουλίου, την επομένη της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα, στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού, πρωτεύουσας του νησιού με τη θαυμάσια αρχιτεκτονική, πιστή στο παραδοσιακό χρώμα, που συνδυάζεται με τη φύση, κάτω από τη σκιά του κάστρου των Ιπποτών, η εκκλησιαστική επιτροπή του ναού οργανώνει με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τις ανάγκες του ναού τον «χορό της κούπας» με παραδοσιακή μουσική, τραγούδι και χορό. Ο πρώτος που σέρνει το χορό κρατάει στο χέρι του μια κούπα, μέσα στην οποία έχει βάλει χρήματα. Ο επόμενος που θα βάλει χρήματα στην κούπα, θα σύρει με τη σειρά του το χορό, ο επόμενος το ίδιο και έτσι γίνεται όλο το βράδυ.

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Τα πανηγύρια της Παναγιάς στην Κάλυμνο

Περισσότερες από μια εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγιά γιορτάζουν στην Κάλυμνο τον Δεκαπενταύγουστο και συνοδεύονται από όμορφα πανηγύρια