Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Έτσι γίνονταν οι παραδοσιακοί γάμοι στην Κύπρο τη δεκαετία του ’50

Τοποθεσία: Κύπρος Φυλή: Κύπριοι

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Τον προηγούμενο αιώνα ο γάμος δεν ήταν απλά μια κοινωνική εκδήλωση. Συνιστούσε ένα μεγάλο γεγονός για τις τοπικές κοινωνίας. Τα έθιμα του κυπριακού παραδοσιακού γάμου συνιστούσαν ένα συνονθύλευμα στοιχείων άρρηκτα συνδεδεμένων με την πολιτιστική ταυτότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα. Γενικότερα, τα παραδοσιακά έθιμα του τόπου τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια από τους Κύπριους, ίσως γιατί ήθελαν να προστατεύσουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα του τόπου τους από την επίδραση των Άγγλων. Φωτογραφίες από παραδοσιακούς γάμους στην Πάφο, την περίοδο 1950 – 55. *Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου.

Φωτογραφία του 1950 που απεικονίζει το ξύρισμα του γαμπρού, υπό τη συνοδεία βιολιού και λαούτου. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Φωτογραφία του 1950 που απεικονίζει το ξύρισμα του γαμπρού, υπό τη συνοδεία βιολιού και λαούτου.

Χορεύοντας …τα ρούχα του γαμπρού. Φωτογραφία του 1950 από παραδοσιακό γάμο στην Πάφο. Ο νεαρός φοράει παραδοσιακή βράκα και γιλέκο. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Χορεύοντας …τα ρούχα του γαμπρού. Φωτογραφία του 1950 από παραδοσιακό γάμο στην Πάφο. Ο νεαρός φοράει παραδοσιακή βράκα και γιλέκο.

Το κουλούρι που δινόταν στους καλεσμένους του γάμου. Φωτογραφία από το 1955. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το κουλούρι που δινόταν στους καλεσμένους του γάμου. Φωτογραφία από το 1955

Μεταφέροντας τη νύφη στην Εκκλησία, συνοδεία ολόκληρου του χωριού. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1950 στην Πάφο. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μεταφέροντας τη νύφη στην Εκκλησία, συνοδεία ολόκληρου του χωριού. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1950 στην Πάφο.

Έγρωμη φωτογραφία του 1954. Ο κουμπάρος ξυρίζει το γαμπρό παρουσία συγγενών και πολλών παιδιών. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έγρωμη φωτογραφία του 1954. Ο κουμπάρος ξυρίζει το γαμπρό παρουσία συγγενών και πολλών παιδιών.

Φωτογραφία του 1954 που απεικονίζει το έθιμο, κατά το οποίο ράβεται το γαμήλιο κρεβάτι, συνοδεία μουσικής. Με βάση το έθιμο, επτά μονοστέφανες (γυναίκες που είχαν παντρευτεί μονάχα μια φορά) φίλες, συγγενείς ή κουμπάρες της νύμφης κατά την διάρκεια της τελετουργικής διαδικασίας της επίδειξης των προικιών αναλάμβαναν να ράψουν το νυφικό κρεβάτι, το οποίο αποτελείτο από δυο σεντόνια μέσα στα οποία έβαζαν μαλλιά προβάτου ή βαμβάκι.

Φωτογραφία από γάμο του 1954 στην Πάφο. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Φωτογραφία από γάμο του 1954 στην Πάφο. Απεικονίζεται ο λεγόμενος χορός του κρεβατιού. Όταν τέλειωνε η διαδικασία του ραψίματος του στρώματος, ο αδελφός της νύφης ή πολύ στενοί συγγενείς της το έπαιρναν στους ώμους τους και χόρευαν με τη συνοδεία μουσικής.

Κοπέλες φορώντας της κυπριακή παραδοσιακή στολή χορεύουν κρατώντας ψάθινα καλάθια με σιτάρι, κατά το γλέντι παραδοσιακού γάμου στην Πάφο το 1954. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Κοπέλες φορώντας της κυπριακή παραδοσιακή στολή χορεύουν, κρατώντας στα χέρια τους ψάθινα καλάθια με σιτάρι. Το στιγμιότυπο προέρχεται από το γλέντι παραδοσιακού γάμου στην Πάφο το 1954.

Φτιάχνοντας ρέσι. Πρόκειται για παραδοσιακό έδεσμα από σιτάρι ψημένο σε ζωμό κρέατος. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Φτιάχνοντας ρέσι. Πρόκειται για παραδοσιακό έδεσμα από σιτάρι ψημένο σε ζωμό κρέατος. Το ρέσι συνδέεται άμεσα με τον κυπριακό γάμο, αφού προσφερόταν στους προσκεκλημένους κατά το εορταστικό τραπέζι που ακολουθούσε της τέλεσης του μυστηρίου.

Ραντίζοντας το ζευγάρι, μετά την τέλεση του γάμου τους. ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ραντίζοντας το ζευγάρι, μετά την τέλεση του γάμου τους.

Πηγή:

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Σάββατο του Λαζάρου στην Αιανή Κοζάνης

Το έθιμο ανήκει στην κατηγορία των γυναικείων χορευτικών δρώμενων