Αναβίωση Παραδοσιακού Αλοννησιώτικου Γάμου

Τοποθεσία: Αλόννησος Νομός: ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Περιφέρεια: Θεσσαλία

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Κάθε καλοκαίρι, την ήμερα που όλη η Ελλάδα γιορτάζει το «μικρό Πάσχα» ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, στην Παλιά Αλόννησο αναβιώνει ο Παραδοσιακός Γάμος. Ένα γλέντι που ως αφορμή έχει το χαρμόσυνο εορταστικό χαρακτήρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και παράλληλα δείχνει σε όλους τους παρευρισκόμενους παραθεριστές τις τοπικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Ο παραδοσιακός γάμος είναι ένα έθιμο που διατηρείται ακόμα στο νησί. Την ημέρα του γάμου, συγγενείς και φίλοι με συνοδεία οργάνων (συνήθως λαούτο, βιολί και κλαρίνο) παίρνουν το γαμπρό από το σπίτι του και πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης.

Φθάνοντας εκεί ο γαμπρός θα βρει την πόρτα του σπιτιού κλειστή. Σύμφωνα με το έθιμο, πρέπει να τάξει κάτι στη μάνα της νύφης ώστε να την πείσει να του ανοίξει και να του δώσει την κόρη της. Όταν ο γαμπρός γίνει δεκτός και μπει στο σπίτι της νύφης, θα πατήσει πάνω σε μια κουρελού κάτω από την οποία έχουν βάλει ένα ρόδι και ένα τσεκούρι για τύχη και ευτυχία στο ζευγάρι.

Μετά, ο γαμπρός και η νύφη συνοδεύονται από τον κουμπάρο, τους συγγενείς, τους φίλους και τους οργανοπαίκτες προς την εκκλησία για το γάμο. Η νύφη φοράει «μόρκα», την επίσημη και νυφική παραδοσιακή ενδυμασία των γυναικών του νησιού.

Μετά το μυστήριο ακολουθεί γλέντι με καλεσμένο όλο το νησί. Για το φαγοπότι έχει μαγειρευτεί γίδα κοκκινιστή με μακαρόνια, σε ποσότητα που να φτάσει για όλους. Χορεύουν το «συρτό» και όλοι οι συγγενείς και φίλοι θα περάσουν από τον«Κάβο» (όπως λέγεται η θέση του πρώτου που σέρνει τον χορό) για να χορέψουν τη νύφη και το γαμπρό. Το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί, μερικές φορές και πολύ παραπάνω.

Gallery

Σχόλια Χρηστών

Σχόλια

σχόλια

x

Δείτε Επίσης

Το «Μικρό Πάσχα» στην Ίμβρο

Μικρό Πάσχα λέγεται το έθιμο που αναβιώνει το Δεκαπενταύγουστο στην Ίμβρο