Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Τι θα δούμε φέτος στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σκόπελο

Τοποθεσία: Σκόπελος Νομός: ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Περιφέρεια: Θεσσαλία

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Συνέντευξη στο topoikaitropoi.gr της κα  Κωνσταντίνας Αγγελέτου, Προέδρου της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “Πλέγμα”. Μας μιλάει για το 4o Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Διαμαντής Παλαιολόγος”.

4η συνεχόμενη χρονιά για το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Φέτος τι να περιμένουν οι επισκέπτες που θα το παρακολουθήσουν;

Οι χορευτές που θα συμμετέχουν μπορούν να περιμένουν περισσότερες εκπλήξεις, περισσότερη διασκέδαση, περισσότερα χορευτικά σεμινάρια, με το χορευτικό «πήχη» να έχει τεθεί πολύ ψηλά για ακόμα μια χρονιά. Οι επισκέπτες του νησιού που συμμετέχουν ως θεατές μπορούν να περιμένουν εξαιρετικό θέαμα από τις παραστάσεις, την εντυπωσιακή παρέλαση αλλά και τα γλέντια που μπορούν να συμμετέχουν και να χορέψουν και οι ίδιοι. Όσο για τους πολυάριθμους εθελοντές που θα συμμετέχουν και φέτος μπορούν να περιμένουν διασκέδαση και αποτελεσματικότερες διαδικασίες συντονισμού, καθώς κάθε χρόνο γινόμαστε καλύτεροι και μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Οι στόφες (νυφικά μόρκα) και οι βράκες, ήταν κρυμμένες στα μπαούλα να παλεύουν με τον σκόρο. Με ευκολία τις πουλούσαν ή τις έκοβαν για να τις κάνουν μαξιλάρια και κάδρα. 

Όσοι έχουν πάει στην Σκόπελο γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό προορισμό. Πείτε μας πως προέκυψε και το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε ένα τόσο όμορφο μέρος της Ελλάδας;

«Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να πλακώσει» λέει ο λαός. Για εμάς, καθώς στην πλειοψηφία μας είμαστε ντόπιοι, η Σκόπελος είναι ένα πανέμορφο νησί που συνδυάζει τις υπέροχες θάλασσες με το πευκόδασος δημιουργώντας ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Διαθέτει επίσης πλούσιο λαογραφικό πλούτο κάτι που ευστόχως απεικονίζεται και στη Σκοπελίτικη φορεσιά. Φορεσιά που συνοδεύει τις περισσότερες αποστολές ελληνικών χορευτικών στο εξωτερικό ενώ κοσμεί σχεδόν όλες τις ιματιοθήκες των χορευτικών συγκροτημάτων σε όλη την επικράτεια.

Αντιλαμβάνεσθε ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού ήταν αυτά που μας ώθησαν στην διοργάνωση του φεστιβάλ το οποίο γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που το νησί είχε αρχίσει να επιθυμεί και να αναζητά, χωρίς ίσως να το έχει προσδιορίσει ως εκείνη τη στιγμή.

 Το φεστιβάλ φέρει το όνομα “Διαμαντής Παλαιολόγος” και γίνεται προς τιμήν του. Θα θέλατε να μας πείτε σχετικά με το έργο που άφησε ο εμπνευσμένος αυτός χοροδιδάσκαλος;

Το φεστιβάλ διοργανώνεται προς τιμή του Μάντου, όπως συνηθίζαμε να λέμε τον Διαμαντή Παλαιολόγο. Ο Μάντος γεννήθηκε το 1948 στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου, και από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τον παραδοσιακό χορό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα υπήρξε μαθητής της Δόρας Στράτου ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Καναδά μαζί με την γυναίκα του Χριστίνα, δημιούργησαν το συγκρότημα ελληνικών χορών «Ο Ρωμιός», το οποίο απέσπασε βραβεία και πολύ καλές κριτικές μεταξύ ομογενών. Κατά την επιστροφή του στο νησί την δεκαετία του 1980, συνέστησε το πρώτο χορευτικό συγκρότημα, ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου της Γλώσσας.

Μέσα από την αγάπη του για τον χορό ανέδειξε την παραδοσιακή φορεσιά της Σκοπέλου, τη μεγάλη αξία της οποίας δυστυχώς οι ντόπιοι δεν γνώριζαν μέχρι τότε. Οι στόφες (νυφικά μόρκα) και οι βράκες, ήταν κρυμμένες στα μπαούλα να παλεύουν με τον σκόρο. Με ευκολία τις πουλούσαν ή τις έκοβαν για να τις κάνουν μαξιλάρια και κάδρα. Με την ίδρυση του χορευτικού συγκροτήματος, οι ντόπιοι άρχισαν να συνειδητοποιούν και να εκτιμούν τον πλούτο που έκρυβαν στα μπαούλα τους, ανοίγοντάς τα για να πλημμυρίσουν τα σοκάκια από νέους και νέες που συμμετείχαν στο χορευτικό συγκρότημα.

Επίσης μεταλαμπάδευσε την αγάπη του για την παράδοση και τον χορό σε 3 γενιές, ενώ προσπάθησε με την στάση του να κάνει τους μαθητές και τους χορευτές του σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες. Αυτό το φεστιβάλ έχει δημιουργηθεί από τους μαθητές του και αφιερώνεται σε ένα αφανή ήρωα όπως χιλιάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα που πάλεψαν με παγιωμένες νοοτροπίες, συγκρούστηκαν αλλά με όχημα το ήθος και την ανιδιοτέλεια προχώρησαν μπροστά την τοπική κοινωνία.
Απόσπαμα από εκπομπή στην κρατική τηλεόραση

Είμαστε νέοι και μοντέρνοι άνθρωποι όλοι, που ζούμε μέσα στην κοινωνία, ακούμε διαφορετικά είδη μουσικής, διασκεδάζουμε με πολλούς τρόπους αλλά χορεύουμε και ακούμε παραδοσιακή μουσική. 
Τι συναισθήματα δημιουργούνται κατά τον χορό; Τι θα λέγατε σε κάποιον/α που θέλει να ξεκινήσει να το κάνει;

Είναι πολύ όμορφο να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να εκφράζονται με την κίνηση. Ο χορός είναι έκφραση, είναι πάθος. Αυτό πρέπει να είναι το κίνητρο για όλους όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το χορό. Βεβαίως είναι κοπιαστική απασχόληση που απαιτεί υπομονή, όρεξη, πειθαρχία, μεράκι και κυρίως πάθος. Δεν υπάρχει, όμως, μεγαλύτερο συναίσθημα από το εκφράζεσαι με τον χορό. Όταν φτάσει η στιγμή που το σώμα απελευθερώνεται και εκφράζεται ελεύθερα, ακούει το ρυθμό και αντιδρά, η ευχαρίστηση που νιώθει το άτομο είναι πολύ μεγάλη. Είναι μια μικρή μετουσίωση, και σίγουρα ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης και ψυχοθεραπείας. Μέσα από τον χορό μπορείς να ερωτευτείς, να πονέσεις, να θρηνήσεις, να χαρείς, να αγαπήσεις αλλά και να μισήσεις. Όπως τα αντίστοιχα κουμπιά στα social media μόνο που δεν συμβαίνουν στην οθόνη του υπολογιστή σου, αλλά δίπλα σου ή απέναντι σου. Αυτή είναι και η μαγεία στον ελληνικό χορό, ότι υπάρχει αλληλεπίδραση με τους συγχορευτές σου, οφείλεις να διατηρείς την μοναδικότητα σου και ταυτόχρονα να συμμορφώνεσαι με το σύνολο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον του συγκεκριμένου φεστιβάλ; Πως το φαντάζεστε μετά από αρκετά χρόνια λειτουργίας;

Όταν επιχειρήσαμε την πρώτη διοργάνωση του, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την εξέλιξη του. Το Φεστιβάλ μας καθοδήγησε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι εμείς. Όραμά των διοργανωτών και της μεγάλης ομάδας των εθελοντών του είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μιας ανοικτής γιορτής που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρου λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης. Ο στόχος μας για κάθε χρονιά είναι να γινόμαστε καλύτεροι και να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Όσο περνούν τα χρόνια γνωρίζουμε νέα άτομα που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με αρκετούς από αυτούς κρατάμε και σχέσεις φιλικές.

Υπάρχει συμμετοχή από τους νέους;

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ είναι 21 με 22 έτη τα τελευταία χρόνια. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα καθώς στην σκηνή του φεστιβάλ συναντιούνται κάθε χρόνο νέοι άνθρωποι που μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και αγαπούν την παράδοση της χώρας μας.

Εξάλλου, η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ, αποτελούμενη επίσης από νέους, έχει την αντίληψη ότι πρέπει επιτέλους να απενοχοποιήσουμε τον παραδοσιακό χορό σε αυτή τη χώρα. Είμαστε νέοι και μοντέρνοι άνθρωποι όλοι, που ζούμε μέσα στην κοινωνία, ακούμε διαφορετικά είδη μουσικής, διασκεδάζουμε με πολλούς τρόπους αλλά χορεύουμε και ακούμε παραδοσιακή μουσική.

Η στόχευσή μας στο νεανικό κοινό απεικονίζεται και στην αισθητική του φεστιβάλ (γραφιστικά, βίντεο κλπ), αλλά και στο γεγονός ότι δίνουμε έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Πέρυσι, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή για κινητά και tablet για να τους συμμετέχοντες, σχεδιάσαμε διαγωνισμό hashtag με το σύμβολο # , κατά τη διάρκεια του οποίου συμμετέχοντες και επισκέπτες ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από την προετοιμασία και τα δρώμενα του φεστιβάλ. Φέτος, αναπτύξαμε την πλατφόρμα Post it στην οποία όλοι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να γράφουν ιδέες για την εξέλιξη του φεστιβάλ, ενώ άμεσα θα θέσουμε σε εφαρμογή την πλατφόρμα crowdfunding, για την εναλλακτική χρηματοδότηση του φεστιβάλ μέσω δωρεών.

Με ποιο τρόπο μπορεί να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι;

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως την 31η Μαρτίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στη διεύθυνση dancefestival.gr να διαβάσουν τους όρους συμμετοχής και να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής.

Μερικά λόγια για τους συντελεστές.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Πλέγμα» . Το «Πλέγμα» ιδρύθηκε το 2014 από μια Ανδριώτισσα και μια Σκοπελίτισσα. Εκτός από την νησιωτικότητα, με την Μαρία μάς συνδέουν οι σπουδές μας στην πολιτιστική διαχείριση και η αγάπη μας και για τον παραδοσιακό χορό. Εύλογα, λοιπόν, η συνέχεια ήταν προβλέψιμη.

Το «Πλέγμα» πλαισιώνεται επίσης από ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών, συνεργατών και φίλων. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ έχουν αναλάβει ο Χρήστος και η Ναυσικά Παλαιολόγου, παιδιά του αείμνηστου Μάντου, χοροδιδάσκαλοι και οι ίδιοι.

Φορέας συν-διοργάνωσης του φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ η φετινή διοργάνωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής της Unesco και του Δήμου Σκοπέλου. Το 4ο Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου
Η ψυχή του φεστιβάλ όμως είναι οι εθελοντές του. Νέοι και νέες στην ψυχή κυρίως, υποστηρίζουν αυτό το θεσμό, προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, η Τουρκία, ομογενείς από Ιταλία ή ΗΠΑ.

Το φεστιβάλ έχει κερδίσει την αμέριστη υποστήριξη των κατοίκων και φορέων της Σκοπέλου. Οι Σκοπελίτες εθελοντές είναι πολυάριθμοι αλλά και η υποστήριξη πρωτοφανής από ιδιώτες, επιχειρήσεις, ενώσεις και φυσικά την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό μας δίνει και κουράγιο να συνεχίζουμε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι χορευτές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ τις επόμενες χρονιές έρχονται ξανά ως εθελοντές. Αυτό μας χαροποιεί και νομίζω ότι αποδεικνύει περίτρανα ότι αποτελεί για αυτούς μια πολύ όμορφη εμπειρία.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού στο Τόποι & Τρόποι

O Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού παρέα με τον Πάνο Βέργο, μας έπαιξαν live για το κοινό του Τόποι & Τρόποι! Δείτε τη συνέντευξη και το αντίστοιχο απόσπασμα.